Посланикът на САЩ осъди нападението над председателя на Хелзинкския комитет

1745
Посланикът на САЩ осъди нападението над председателя на Хелзинкския комитет

Посланикът на САЩ в България осъди нападението над председателя на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев.

"Ние сме покрусени и шокирани от новината за вчерашното нападение", се казва в изявление на Ерик Рубин. Дипломатът посочва, че БХК е най-голямата организация, защитаваща човешките права в България и я нарича "един от най-важните гласове в защита правата на всички български граждани и в подкрепа на европейските и универсални ценности".

Има запис на нападението над шефа на БХК

Камера е записала нападението над председателя на Българския хелзински комитет (БХК) Красимир Кънев. По случая е образувано досъдебно п...

"Нападението над г-н Кънев е нападение над всички, които вярват в едно позитивно, приобщаващо общество, което е отворено за всички мнения и е изчистено от дискриминация и нетолерантност. Ние осъждаме нападението над г-н Кънев, призоваваме за пълно и своевременно разследване и насърчаваме всички български граждани да се присъединят към нас в заклеймяването на всякакви форми на нетолерантност и насилие", се казва в изявлението.

В четвъртък директорът на европейската програма на международната правозащитната организация "Амнести интернешънъл" Джон Далхуисен осъди нападението над Кънев.

Днес омбудсманът Мая Манолова също осъди агресията. "Нападението над г-н Кънев, юмрукът в лицето на председателя на най-голямата и най-стара правозащитна организация в България, е юмрук в лицето на българското общество и на българската държава като цяло", написа тя в разпратено до медиите изявление, в което настоява да бъдат предприети незабавни мерки за разкриване на извършителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com