Правителството дава още 15 млн. лв. на БАН, учените спират протестите

2062
Правителството дава още 15 млн. лв. на БАН, учените спират протестите
Снимка: БГНЕС

Просветният министър Красимир Вълчев обяви на брифинг в Министерския съвет след среща на ръководството на БАН с премиера Бойко Борисов, че за 2018 г. на БАН ще бъдат предоставени допълнителни 15 млн. лв.

Те обаче ще бъдат за сметка на научните изследвания.

В замяна учените се ангажират да прекратят протестните си действия.

Обещанието дойде след среща с премиера Бойко Борисов, на която присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов, както и шефът на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова.

БАН и Селскостопанската академия готови за нови протести

Синдикатите в Българската академия на науките и Селскостопанската академия обявиха готовност за поредица от протестни действия, ако не ...

Приятно изненадани сме от бързата реакция на премиера Бойко Борисов, получихме разбиране и загриженост, каза председателят на Общото събрание на БАН Евелина Славчева.

„Много приятно изненадани сме от бързата реакция на премиера и с посредничеството на министър Вълчев се получи един много добронамерен и полезен разговор. Изложихме нашите проблеми, споделихме тревогите на БАН. Мога да кажа, че получихме едно разбиране и загриженост. Точките, които сме набелязали, за да се стабилизира БАН и да се засили нейната дейност по проекти и тематики в полза на обществото, нас ни удовлетворява. Постигнахме договореност, че този диалог ще продължи“, заяви Славчева.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски също благодари на Бойко Борисов, че макар и да е зает, е намерил време да говорят доста просторно върху проблемите на БАН, предаде Фокус.

„Съзнаваме чувствителността на българското общество и институциите в лицето на МС и НС, че публичните средства, които се отделят за научни изследвания, трябва да бъдат разпределяни по ясен и прозрачен начин и на базата на постигнати резултати. Заявихме нашата готовност да продължим активната си роля в проектната дейност. Мисля, че това е една изключително добра новина в навечерието на Коледа за БАН и за нейните членове. Основната ни тревога е запазването на научния потенциал на БАН и особено на привличането и задържането на млади хора. Тази новина днес е една първа стъпка в тази насока. Тя е чудесна и се надявам, че колегите ни от БАН ще я оценят високо“, каза още той.

Допълнителните 15 млн. лв. няма да са нито само за заплати, нито само за издръжка, а ще се разпределят на база на постигнати резултати през миналата година, допълни Юлиан Ревалски.

Стоянова: От БАН искат сигурни заплати без резултати, а по света не е така

В цял свят научната дейност се финансира чрез проекти, а от БАН искат сигурни заплати чрез бюджета. Това заяви пред медиите председат...

„Институтите ще бъдат цялостно финансирани. Парите няма да са нито само за заплати, нито само за издръжка. Те ще бъдат разпределени на базата на постигнатите резултати през изминалата година. Имаме тази традиция от години да разпределяме една голяма част от бюджета, който получаваме по линия на държавния, на базата на постигнати резултати. Ще има диференцирано разпределяне на средствата, но ще бъдат комплексни. По отношение на докторантите постигнахме разбирателство с министъра и с премиера, че в първите месеци на новата година ще бъдат преразгледани и на базата на ясни критерии ще бъдат увеличени докторантските стипендии“, заяви акад. Ревалски.

По думите му една основна програма ще бъде информационни и комуникационни технологии в областта на науката, образованието и сигурността. „Друга ще бъде свързана с персоналното здраве. Ще останат и програмите за млади учени. Предложили сме да има реинтеграционни програми. Всички програми са насочени към важни за обществото проблеми, които българските учени трябва да се опитат да решат и да подпомогнат развитието на българското общество като иновативно и проспериращо такова“, допълни той и подчерта, че една много важна програма е и опазването на културно-историческото наследство, защото националната идентичност е нещо, което не трябва никога да се забравя за една такава малка страна като България.

Проф. Лъчезар Аврамов допълни, че България е единствената държава в Европа, която няма национален рамков план. „Смятаме да предложим проект за такъв план, в който може да участват много от институтите на Академията, защото това влиза в тяхната тематика. Разчитаме, че политиците ще се опрат на нашите експертни възможности“, каза още той.

В четвъртък свиквам Общото събрание на БАН, на което ще докладваме постигнатите днес резултати, допълни още Евелина Славчева.

„Имам увереност, че Общото събрание ще гласува прекратяване на протеста и сваляне на черните знамена, което за нас също беше неприятно в предпразничните дни те да стоят на нашите фасади“, подчерта Славчева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com