Правителството одобри сделката за два нови военни кораба

3274
Правителството одобри сделката за два нови военни кораба
Снимка: Прессекретариат на президента

В следващите дни се очаква да бъде подписан договорът за двата нови военни кораба. На закрито заседание правителството е одобрило сделката за един милиард лева с германската фирма "Люрсен", съобщи БНР.

Договорът за новите кораби се чака на фона на плановете плащането да става на вноски. Част от планираната сума от 171 милиона лева може да бъде платена до края на годината, каза заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков. „Министерството на отбраната ще може да разплати авансово тази година от тези 171, предвидени, най-вероятно 21 авансово“, каза той. Величков допълни, че в бюджета за догодина са предвидени 150 милиона лева за новите кораби, а сумата до милиард ще бъде изплащана за пет години. Заместник-министърът не коментира неофициалната информация, че са планирани да бъдат платени по-високи първоначални вноски, за да стартира проектът.

Каракачанов: До дни ще бъде подписан договорът за строеж на двата нови многофункционални кораба

До дни ще бъде подписан договорът за строеж на двата нови многофункционални кораба за Военноморските сили. Това заяви днес във Варна ми...

1,625 милиард лева са парите за догодина за Министерството на отбраната. С предвидените от бюджета средства за корабите, проектът за Сухопътните войски, инфраструктурата за новите изтребители сумата става около 2 милиарда и 99 милиона лева. Министерството поиска обаче близо 30 милиона лева повече в бюджета си за догодина. Тези пари са нужни за разходи за вече пенсионирани военни, военните съдилища и прокуратура, както и за постоянното представителство в НАТО и догодина се очаква в бюджета да има 10-процентно увеличение на заплатите.

Вчера стана ясно, че италианската компания "Финкантиери" е опитала да заведе дело пред Върховния административен съд (ВАС) заради поръчката за многофункционален модулен патрулен кораб. Това съобщава нейният пълномощник адвокат Методи Методиев в официално писмо, разпратено до медиите.

Депутатите от парламентарната комисия по отбрана одобриха на първо четене военния бюджет, като БСП и ДПС гласуваха против. 10 от депутатите в нея гласуваха „за”, 6 бяха против и само един се въздържа. Депутатите в ресорната комисия дискутираха върху военния бюджет около 2 часа.

Зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков обясни след заседанието, че проектобюджетът за догодина е изграден на база на потребностите за персонал, издръжка и капиталови разходи на Министерството на отбраната. „Повишението на разходите за отбрана за следващата година е със 111 млн. лв. Основно тези средства ще отидат за увеличение на разходите за персонал, т.е. заплати на военнослужещите, които се увеличават с 10%. В същото време в средствата за отбрана, които са предвидени в централния бюджет имаме разходи за инвестиционни проекти за придобиване на въоръжение и техника от порядъка на 350 млн. за следващата година”, посочи Величков. Общо за отбрана за следващата година той пресмята, че се предвиждат 2,099 млрд. лв.

Кораби "минни ловци", които не са в оперативно състояние от 11 години, ни доставя Нидерландия

Доставката на два кораба "минни ловци" от Нидерландия до България ще струва почти 2,3 млн. лева с ДДС, а изпълнител на договора с Минис...

Според Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от брутния вътрешен продукт на България до 2024 г., за следващата година при разходите за отбрана като процент от БВП е записано да са 1,64. „Министерство на отбраната има претенция, която е свързана с отчитането в разходите за отбрана на разходи за пенсии на военнослужещи, както и такива, свързани с разходите на военните съдилища, военна прокуратура и Постоянното представителство в НАТО. Това формира една разлика от 30,8 млн., които по наши изчисления следва да бъдат добавени, за да отговорим категорично на изискването за 1,64% от БВП за следваща година”, каза заместник-министърът и посочи, че се надява това да бъда във фокуса на вниманието на депутатите между първо и второ четене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

Ето как ще разпознаваме българското агнешко месо за Великден

Аз избирам да бъда щастлив! (ВИДЕО)

Подготвят промени в Закона за пазарите

"На прав път към Шенген": Стоянов показа на германския вътрешен министър как пазим границите

Времето утре - 16 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com