Италианска корабостроителница се оплаква от груби нарушения в поръчката за кораб за ВМС

7316
Италианска корабостроителница се оплаква от груби нарушения в поръчката за кораб за ВМС
Снимка: Getty Images/Guliver

Италианската компания "Финкантиери" е опитала да заведе дело пред Върховния административен съд (ВАС) заради поръчката за многофункционален модулен патрулен кораб. Това съобщава нейният пълномощник адвокат Методи Методиев в официално писмо, разпратено до медиите.

В писмото се казва, че делото е заведено заради "груби нарушения по избора на изпълнител на поръчката". Но италианците посочват, че ВАС отказва да образува дело с мотив "национална сигурност" - по този параграф правителствените решения не подлежат на съдебен контрол, аргументират се от съда според "Финкантиери".

Кораби "минни ловци", които не са в оперативно състояние от 11 години, ни доставя Нидерландия

Доставката на два кораба "минни ловци" от Нидерландия до България ще струва почти 2,3 млн. лева с ДДС, а изпълнител на договора с Минис...

Заради това, италианците са подали сигнал и до Народното събрание и се оплакват, че все още не са качени на официалния сайт на парламента входирани въпроси към министъра на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов. Въпросите били входирани на 30 октомври.

Защо е това недоволство - "Финкантиери" казва, че в процедурата тяхната оферта била най-високо оценена по точки по параметрите "цена", "технически параметри", "индустриално сътрудничество с местната индустрия", но компанията не била предложена за изпълнител на поръчката. И добавя, че сигнали за нарушения по процедурата на компанията са пратени до премиера Бойко Борисов, до министъра на отбраната Красимир Каракачанов и до междуведомствената работна група, но отговор така и не е получен.

Съобщението от италианската корабостроителница идва само часове преди очакваното утре заседание на министерския съвет, на което ще бъде разгледан проектодоговора с класираната на първо място немска корабостроителница Lurssen. Договорът е за 984 млн. лева с ДДС. Maritime.bg пък припомня, че многократно от военното ведомство заявиха, че и двата патрулни кораба ще бъдат построени в българска корабостроителница, която ще бъде подизпълнител на германската Lurssen.

В средата на октомври Красимир Каракачанов заяви във Варна, че се прави опит за саботаж на проекта, с който ще се осигурят 2 от нужните поне 4 многофункционални кораба. Той изтъкна, че зад това стоят интересите на политическа партия, но без да я назовава.

Министерски съвет посочи кой ще достави два нови кораба за военноморските ни сили

LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG - това е корабостроителницата, която държавата одобри за доставка на два многофункционални модулни патрулн...

Според "Капитал", едно от известните имена на ДПС Четин Казак беше адвокат на "Финкантиери", която е класирана на второ място в наддаването - намеква се дали няма натиск от тази страна за поръчката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика