Правителството за медийната свобода: Личната неприкосновеност е пред "обществото трябва да знае"

2290
Правителството за медийната свобода: Личната неприкосновеност е пред "обществото трябва да знае"
Снимка: Министерски съвет

Законът за защита на личните данни в частта си, която касае разкриването на лични данни в медийни публикации, не трябва да бъде обявяван за противоконституционен. Това е официалното становище на Министерския съвет, изложено в цели 19 страници до Конституционния съд.

Случаят касае чл. 25з, ал. 2, където са описани 10 критерия, на база на които журналистите трябва да съобразяват материалите си, когато говорим за разкриване на лични данни. Сред тях има абстрактни и подлежащи на тълкуване от Комисията за защита на личните данни критерии като например как ще повлияе разкриването на лични данни на доброто име на съответния човек, как журналистът (медията) е научил за тези лични данни, с какво допринася разкриването на личните данни за обществения интерес, дали говорим за човек, който заема публична длъжност и съответно действията му влияят повече върху обществото. А точка 10 от ал. 2 на чл. 25з гласи буквално следното: "Други обстоятелства, относими към конкретния случай".

Ще могат ли уличени от журналисти в нередно поведение хора да се "крият" от обществото?

Дали имат нужда българските граждани да знаят и дали има съдебно решение – с отговор на този въпрос се зае Комисията за защита на...

Според становището на правителството, въпросните нови критерии трябва да си останат в сила т.е. да не бъдат обявени за противоконституционни, тъй като по критерий личната неприкосновеност е на първо място. Изваден е аргумент, че в чл. 39, ал. 2 на Конституцията пише, че правото на свободно изразяване и разпространяване на мнение "не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността". Освен това, абстрактността била нещо нормално, защото само така се обхващат повече на брой случаи и субекти.

Правителството вади и довод, че само защото имало решение на Конституционния съд за принадлежността към Държавна сигурност, с което се дава информация за опитващи да заемат публични постове хора, не значи, че следва принципът да се прилага безусловно в други случаи.

Припомняме, че президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за защита на личните данни именно с мотив, че не бива някое измежду правото на свободно изразяване и правото на неприкосновеност на личния живот да взема превес. Ветото обаче беше отхвърлено, а Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) продължава да не гледа еднозначно на критериите, макар че беше постигнато съгласие във всеки конкретен спорен случай да се прилагат само тези от тях, които са релевантни към случая.

Какъв доста субективен пример даде за тези критерии председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов – припомнете си в този материал!

С принципи, не с твърди правила ще се пази личната неприкосновеност в медиите ни

Личните данни по начало се обработват от 2002 година. По старите правила журналистите трябваше още когато почнат разследване, да имат я...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com