Отхвърлиха президентското вето върху Закона за личните данни, цензуриращ медиите

2766
Отхвърлиха президентското вето върху Закона за личните данни, цензуриращ медиите
Снимка: iStock/Guliver

Депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев и отново гласуваха върнатите за ново разглеждане разпоредби от Закона за личните данни.

С ветото си държавният глава възрази срещу установените  критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване.

Румен Радев наложи вето върху скандалните поправки в Закона за личните данни

Държавният глава Румен Радев упражни правомощието си и върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбa от Закона за изменение и...

"С формулираните 10 критерии, по които журналист, научен работник и писател следва да преценява и да доказва, че е използвал правомерно лични данни, се създава ненужна свръхрегулация", счита президентът.

Според променитe ще се преценява дали журналистите законово имат достъп до данните, дали имат право да ги обработват и да ги изнасят, без да нарушават баланса със защитата на личните данни, в зависимост от естеството на личните данни и обстоятелствата, при които те са станали известни.

В същото време се казва, че когато Комисията за защита на личните данни упражнява контролните си правомощия, не може да разкрива тайната на източника на информация.

Другите критерии, които се вземат предвид, касаят баланса на влиянието, който разкриването на данните ще окаже върху неприкосновеността на личния живот на засегнатите хора и тяхното добро име.

Ще се преценява и общественият интерес и дали става въпрос за лица-субекти на закона за конфликт на интереси – тоест политици, общинари, магистрати.

АЕЖ поиска от Радев да наложи вето върху скандалния закон за личните данни, цензуриращ медиите

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България изрази притеснение и отправи критика към решението на парламента да приеме окон...

Такива хора, заемащи публични постове, се ползват с по-ниска степен на защита относно личната неприкосновеност съгласно Европейска конвенция. Няма обаче изброяване на конкретните типове и видове хора, влизащи в кръга на по-малко защитените.

В подкрепа на ветото на президента се изказаха от Асоциацията на европейските журналисти. От АЕЖ припомнят, че още по време на обществените консултации при внасянето на законопроекта, от Асоциацията са изразили своята позиция, че вместо да гарантира правото на изразяване, както изисква европейският регламент за защитата на данните, законопроектът прави точно обратното.

"Законът не предвижда достатъчно гаранции на принципно ниво за защитата на основните права, които биха могли да бъдат в колизия със защитата на личните данни и, най-вече, правото на изразяване. В този смисъл, така приетият законопроект противоречи на основни принципи и права, предвидени в Конституцията", посочиха от огранизацията.

По време на дебатите обаче управляващите от ГЕРБ преминаха в настъпление към президента и левицата.

„Жалко е, че нито вие, нито ваши представители вземат отношение в днешния дебат“, обърна се Десислава Атанасова към държавния глава.

И новите поправки за личните данни изглежда миришат на цензура и репресии

Опасността от цензуриране на медиите, затваряне на публичните регистри, злоупотреба с власт и пробиви в лекарската тайна остават и в уж...

„Недоумявам как сте такъв яростен защитник на свободата на словото, на демокрацията, на личните данни, а членове на правния ви съвет бяха осъдени от Върховния административен съд за злоупотреба с лични данни на граждани и журналисти."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика