Правосъдното министерство обеща търг за телефонията в затворите

9045
Правосъдното министерство обеща търг за телефонията в затворите
Снимка: БГНЕС

Затворниците ще говорят известно време чрез обществена телефония. Министерството на правосъдието е прекратило договора с германския холдинг "Телио" в навечерието на изтичане на договора. Това стана ясно от отговора на ведомството по повод на писмо от германската фирма, която бе изненадана от решението на министерството.

"Фирма „БиВифон България“ има 10-годишен договор с Министерството на правосъдието, който изтича на 19 септември т.г. Договорът е сключен с изпълнителя без никаква процедура през 2006 г., въпреки наличието на нормативни изисквания (ЗОП), изискващи конкуренция и прозрачност при възлагането на услуги с обществени средства.

Държавата ще осигурява кафе само за надзирателите, които са нощна смяна

Държавата ще отдели едва по около 6000 на месец, за да осигури кафе, чай, безалкохолни и други ободряващи напитки за надзирателите в ц...

От компанията твърдят, че неколкократно са предлагали новата си оферта и са отправяли запитвания за продължаване на партньорството. Всяка тяхна инвестиция била потвърждавана от дирекция в Министерството на правосъдието.

"Винаги сме изявявали желание да се явим на търг, защото по закон такъв трябва да бъде организиран. Вместо отговор, получихме предизвестие да изключим системата", заявяват от "Телио".

От Министерството отговориха, че имали сигнали от различни институции за начина на възлагане на услугата. "През годините, във връзка със сигнали за редица нередности, са отправяни запитвания от различните ръководства на Министерството до Агенцията за обществени поръчки, до Сметната палата, до Администрацията на Министерския съвет, и всички еднозначно са отговаряли, че възлагането трябва да се извърши по начин, осигуряващ истинска конкуренция", гласи отговорът от ведомството на Екатерина Захариева.

От правосъдното министерство уверяват, че предстои откриване на процедура, при която в състезателен характер да се постигнат добри условия и ниска крайна цена на услугата. Мотивират се, че стойността на разговорите се заплаща от затворниците.

Правосъдното министерство предлага промени за правата на затворниците

Сериозно либерализиране на режима за предсрочно освобождаване на осъдени за лишаване от свобода предвиждат нормативни промени изготвени...

"През март т.г. националният омбудсман Мая Манолова констатира по време на проверка в женския затвор в Сливен, че „цената на една минута към всички фиксирани мрежи в страната е 0.23 лв. срещу 0.05 лв. навън. Цената на минута към всички мобилни мрежи е 0.38 лв. срещу 0.29 лв. навън", се казва в съобщението на МП.

От германската компания твърдят, че три пъти са намалявали цените без това да е упоменато в договора.

Междувременно правото на лишените от свобода на телефонна връзка ще бъде осигурено чрез обществена телефония до провеждането на публична, прозрачна, равнопоставена процедура при условията на свободна и лоялна конкуренция, уверяват от ведомството на Захариева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com