Правозащитници отчитат ръст на ксенофобията и нетолерантността в България

1537
Правозащитници отчитат ръст на ксенофобията и нетолерантността в България
Снимка: БГНЕС

Нежелание на българските власти да се ангажират по имигрантските въпроси на фона на все по-осезаем климат на ксенофобия и нетолерантност към различните.

Това става ясно от годишния доклад на правозащитната организация Amnesty International.

Amnesty: България е ксенофобска. Дискриминира ромите, бежанците и мюсюлманите

В годишния си доклад международната неправителствена организация за човешки права Amnesty International отбелязва, че правозащитни орга...

От документа става ясно, че бежанският натиск е отпаднал, но лошото третиране на нелегално влезли у нас лица продължава и все още няма ефективни механизми за интеграция на тези, които желаят да останат у нас. Като пример се посочва случаят в Елин Пелин, при който сирийско семейство с хуманитарен статут не беше допуснато от кмета, обявил публично, че мюсюлмани от арабската страна не са добре дошли.

Проблем е и отношението към непридружените деца, много от които нямат достъп до училище и правна помощ. Правозащитниците критикуват и ограниченията за придвижването на регистрираните мигранти, както и неизпълнените ангажименти за приемане на лица, задържани в Гърция и Турция.

В същото време речта на омразата и последващите от нея престъпления продължават да бъдат проблем, отчитат от Amnesty. Подобна реторика се е чувала и от влезлите във властта Обединени патриоти, които са посочен като организатори на „масови антиромски демонстрации” включително в Асеновград. Проблеми имат не само представителите на различни етнически малцинства, но и хората с увреждания, които са лишени от възможност за самостоятелен живот, пише още в доклада.

От организацията виждат и ясен модел на „заплахи, политически натиск и нападения” срещу журналисти. Като пример са дадени заплахите отправени от Антон Тодоров (ГЕРБ) и Валери Симеонов (ОП/НФСБ) по адрес на водещия Виктор Николаев, че може да загуби мястото си, ако не се откаже от темата за спорния конкурс за нови изтребители. Припомня се, че официални последици за двамата не е имало.

Като цяло, според доклада, медиите у нас са „здраво под контрола на политически партии и местни олигарси”.

Amnesty International: Риториката на омразата достигна нивата от времето на Хитлер

Лидери по целия свят, сред които американският президент Доналд Тръмп, разпространяват слова, насаждащи омраза, нарочно пораждащи страх...

Ситуацията по света 

Пропитите с омраза политики допринесоха за многобройни нарушения на човешките права по света през 2017 г., пише още доклада.

Amnesty International упреква "лидерите на най-богатите страни" за подхода им към мигрантската криза и отбелязва, че в съвременния свят не могат да се намерят истински световни ръководители, които биха могли да станат твърди защитници на спазването на човешките права".

"Неприкрито изпълнената с омраза стъпка на правителството на САЩ, което през януари забрани влизането на хора от няколко страни с преобладаващо мюсюлманско население, зададе тон за цяла година, през която провежданата от световните лидери политика на омраза доведе до изключително опасни последици", заявява още генералният секретар на организацията, Салил Шети, цитиран от bTV.

Сред лидерите на страните, в които правата на човека са грубо нарушавани, Amnesty посочва САЩ, Русия, Египет, Филипините, Венецуела и Китай.

Amnesty International критикува България за Бююк и човешките права

В своя нов доклад от правозащитната организация Amnesty Internаtional отправят критики към България за нарушаването на човешките права ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com