Празничната служба за Цветница пред телевизора

8705
Празничната служба за Цветница пред телевизора
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Празничната служба на Цветница от патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” ще бъде предавана пряко по телевизията във връзка с ограниченията и избягването на струване на множество хора на обществените места.

Както за празника тази неделя, така и за Великден църквите у нас остават отворени, но властите горещо препоръчват на вярващите да останат вкъщи. Само така ще се избегне бързо разпространение на заразата на COVID-19.

Синодът разясни как ще протекат Великденските служби

На 12 април, празничното Пасхално богослужение от патриаршеската катедрала в София по случай празника Вход Господен в Йерусалим започва в 9.30 часа. В 18.00 часа – Последование на Жениха в митрополитския храм „Света Неделя”.

Органите на полицията ще присъстват около храмовете и ще следят за реда и дистанцията между хората. Носенето на защитни маски от всички е задължително.

Преди празника пространствата около храмовете бяха дезинфекцирани.

От тази нощ в 00:00ч. е в сила нова заповед на министъра на здравеопазването, според която до 26.04.2020г. маската за лице става задължителна при излизане навън. Това е втори опит на павителството да въведе мярката.

Кои празнуват на Цветница

Всяка година Цветница се пада на различна дата, като през 2020 ще празнуваме на 12 април, неделя. Точно след Лазаровден, който е на 11 ...

Без върба и цветя на Цветница по църквите, няма да ходим до Божи гроб за благодатен огън

Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се празнува, както в православната, така и в католическата и протестантската църкви една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или Палмова неделя(в западните църкви). Празникът се пада в шестата неделя на Великия пост.

На трапезата се разрешава риба.

Християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха.

* Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки: След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Иисус Христос тръгнал за Йерусалим. Когато наближил града с придружаващите го ученици и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната в началото на селото ослица и с нея осле, а ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ. Като разбрали, че ослицата е за Христос, никой не им попречил. Той я възседнал и така влязъл тържествено в Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да го посрещне. Народът, виждайки в Иисус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Фарисеите пък наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат". Шествието продължило и от височината на Еленското възвишение до храма. Христос изгонил оттам събралите се в двора му продавачи и купувачи на разни стоки и извършил множество изцеления на болни и недъгави хора.

Според Ловчанският митрополит Гавриил пандемията не е предвестник за края на света

"Не знам дали само българските(бел.ред Църкви) остават (отворени), но слава богу, че църквите ще бъдат отворени за вярващите хора, кои...

Тази година, когато посрещаме празника в извънредно положение, службите ще са пред храмовете, а върбови клонки няма да се раздават и благославят.

Цветница е и празникът с най-много именници сред българите. Общо празнуващите са 367 093. От тях 282 749 са жените, а 84 344 са мъжете, предаде репортер на БГНЕС.

Според националната статистика за 2019 година Росица, Маргарита и Виолета са сред най-разпространените женски имена у нас. 28 998 българки носят името Росица, 25 426 се казват Виолета, а 25 104 се казват Маргарита.

Имен ден празнуват още: Ангел(ина), Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Димитър-другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелин(а), Елица - идва от Ела, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Лозан, Лозенка, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Неви, Невен(а),Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(к), Ангел(ина), Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина и много други имена.

Честит празник!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com