Синодът разясни как ще протекат Великденските служби

4232
Синодът разясни как ще протекат Великденските служби
Снимка: БГНЕС

Само ден след като стана ясно, че няма да вземат по-твърди мерки срещу разпространението на коронавируса и църковните храмове остават отворени за предстоящите Великденски празници, от Светия синод на БПЦ обявиха и графика на тържествените литургии на Цветница и Великден.

В съобщението си от Синода твърдят, че ще вземат всички необходими превантивни мерки, както заявиха преди ден след срещата с премиера Бойко Борисов, който пък от своя страна обяви, че няма как да забрани на хората да ходят на службите, но ги призова да не го правят масово.

Свещениците ще дават причастие само на християните, които познават лично (ВИДЕО)

Всички храмове в страната остават отворени и в тях ще се извършват богослужения, а начинът на преподаване на светото причастие остава н...

За Цветница, която е тази неделя, патриарх Неофит (който е и Софийски митрополит), ще оглави богослужениeто на празничната литургия в катедралата "Св. Александър Невски" от 9.30 часа, заедно с митрополит Антоний и епископ Герасим.

Без върба и цветя на Цветница по църквите, няма да ходим до Божи гроб за благодатен огън

От Синода отново уточняват, че няма да се раздават върбови клонки и цветя, което бе решено вчера, за да не се "разпространява зараза", от което Борисов най-много се страхувал, цитира Сега.

На Велики четвъртък архиерейската Света литургия от 9.30 часа в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще се води от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний или от Мелнишкия епископ Герасим.

В 18.00 часа, отново в патриаршеската катедрала, последованието на 12-те евангелия ще бъде оглавено от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с Мелнишкия епископ Герасим.

На Великден - църковните служби ще са навън, няма да има тотална забрана

Заради ситуацията с коронавируса, службите за честване на Великден ще бъдат правени навън - "вътре няма да има служби". Това заяви нача...

От 8.00 ч. на Разпети петък в "Св. Александър Невски" ще бъдат отслужени т. нар. Царски часове, вечерня с изнасянето на Светата плащеница. Службата ще бъде оглавявана от Мелнишкия епископ Герасим. Тогава вярващите няма да минават под масата в храмовете, както е по традиция. По четирима свещеници в църквите ще държат плащеницата и миряните ще минават под нея, за да получат благословение.

Свещениците ще дават причастие само на християните, които познават лично (ВИДЕО)

В 23.25 часа е началото на Светата литургия за Възкресение Христово от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", която ще бъде оглавена от патриарх Неофит.

Великденска служба винаги започва в храмовете, след това се излиза от тях, правят се литийни шествия и се чете Евангелието, и след това - отново вярващите се връщат в църквите. За тази година Светият синод е решил вечерната служба за Великден в 23.30 часа да започне навън, защото в първия половин час от нея има най-много вярващи.

На деня Великден, пасхалната литургия за т. нар. Второ Възкресение Христово ще започне в 11.00 часа в патриаршеската катедрала и ще се води от Мелнишкия епископ Герасим.

Без върба и цветя на Цветница по църквите, няма да ходим до Божи гроб за благодатен огън

Българската патриаршия и църквата няма да раздават върба и цветя на Цветница - заради коронавируса. Това каза на специален брифинг митр...

Засега не е ясно колко миряни ще посетят храмовете в София и страната и колко ще се съобразят с призивите на премиера да си останат по домовете заради наложената от властта изолация, за да не се разпространява коронавируса. Ясно е обаче, че много полицаи ще бъдат навън, за да съблюдават дали се спазва дистанцията между хората, която трябва да е минимум два метра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com