Предлагат децата да изкарват книжки за каране на колело

3787
Предлагат децата да изкарват книжки за каране на колело
Снимка: Thinkstock/Guliver

Децата да изкарват сертификати по подобие на шофьорските книжки за управление на велосипед и мотопед. Такова предложение са отправили от Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението на последното си заседание в МВР миналата седмица.

Подобна практика има във френските начални и средни училища и има за цел създаването на ефективно образование по пътна безопасност в ранна детска възраст. Според експерти от комисията промяната трябва да залегне в Закона за образованието и науката и да бъде част от подготовката на децата до 7-и клас, съобщава "Дарик".

В Пловдив кмет и общинари ще ходят на работа с колело

Служители в община Пловдив се очаква да започнат да ходят на работа с велосипеди. Това заяви кметът на града Иван Тотев. Той уточни, ч...

Според практиката във френските училища, по чийто модел, българските експерти по пътна безопасност предлагат новата промяна, уроците по адекватно и отговорно поведение на пътя започват още в началния етап на училищно обучение.

Краят на първата фаза от обучителния процес завършва с издаването на сертификат за първоначално пътно обучение. В среднообразователното училище децата получават два училищни сертификата по пътна безопасност за първо и второ ниво.

От Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението обясниха за Дарик, че идеята е родни експерти да се запознаят в детайли с опита на френските си колеги и първите уроци за движение по пътищата да залегнат в програмата между трети и седми клас, където да се акцентира на поведението им като пешеходци и велосипедисти.

Идеята е в началото на прогимназията тийнейджърите да получават сертификат, без който няма да могат да се записват на курсове за водачи на МПС.

В София готвят решение за движението на колоездачите от "Люлин"

До края на лятото и най-късно в началото на есента колоездачите от район "Люлин" ще могат да стигат до централната част на София по по-...

Образователни експерти обаче коментираха, че е невъзможно предложението да залегне в новия закон, тъй като в училищната програма няма къде да се вмести такава дисциплина.

Крайно време е да се обърне внимание на този проблем и децата да получават навременна подготовка за това как да бъдат адекватни участници в движението, категорични са експерти по пътна безопасност.

Според официалния анализ на МВР на ПТП за миналата година, в резултат на инциденти на пътя са загинали 29 деца и са били ранени 1088.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com