Предлагат нов модел за подпомагане на пострадали от бедствия

3343
Предлагат нов модел за подпомагане на пострадали от бедствия

Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за защита при бедствия. С него се въвежда механизъм за подпомагане за тези лица, които със собствени финансови средства не могат да се погрижат за застраховането на собствеността си за последици от бедствия, съобщиха от правителствената информационна служба.

Законопроектът предвижда след настъпване на неблагоприятно събитие, свързано с бедствие, държавата чрез своите органи – Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет и Агенцията за социално подпомагане (АСП), да прецени доколко е настъпило увреждане или щета върху собствеността на лицето, което не може със собствени средства да застрахова имота си.

По-малко от 4% от допълнителните средства за бедствия отиват за превенция

Още над 28 млн. лева ще бъдат отпуснати от държавата за проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последицит...

Агенцията за социално подпомагане ще преценява кои лица трябва да бъдат подпомогнати, доколкото не са могли сами да застраховат имуществото си срещу съответния риск заради социалния и икономическия си статус. Средствата от централния бюджет през бюджета на Министерството на труда и социалната политика, респективно АСП, ще достигат до хората, които имат нужда от подпомагане при бедствия.

С предлагания нов модел за подпомагане на пострадалите от бедствия не се променя принципът за доброволност на застраховането на личното имущество, но положителен косвен ефект от предлаганите промени е да се стимулира сключването на застраховки и подобряването на застрахователната култура,

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com