Предлагат нов закон за управление при кризи

10106
Предлагат нов закон за управление при кризи

Нов закон за управление при кризи ще предложи за дискусия директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, главен комисар Николай Николов на утрешното национално съвещание на МВР, съобщава Дарик нюз. По думите му предложението е мотивирано от критичен анализ на досегашните действия на институциите при бедствия.

Ако не за нов закон, главен комисар Николов ще настоява за отделна глава в съществуващия Закон за защита при бедствия.

Предлагат нов модел за подпомагане на пострадали от бедствия

Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за защита при бедствия. С него се въвежда механизъм за подп...

„В република България понятието кризи съществува единствено в Закона за отбраната и въоръжените сили, но там говорим за военно-политически кризи. Смятам, че следва да регламентираме управлението на кризата извън военно-политическия контекст. Това са всякакви други кризи, предизвикани от човешка дейност или от природна стихия. Тук кризата се разглежда като изключително тежка ситуация, която влияе върху живота и здравето на хората”, коментира комисар Николов.

По думите му на утрешното национално заседание на МВР ще бъде разгледан и въпроса за по-добрата организираност и подготовка на ГД ПБЗН и на службите за първа реакция и усъвършенстване на координацията между властите.

Този въпрос ще бъде поставен и пред кметове на общини на тяхното годишно събрание, което ще се проведе в понеделник в Пловдив.

Главен секретар Николов коментира и въпроса за доброволчеството. „Идеята е да създадем т.нар. смесени пожарни служби. Там където можем да предоставим специализирана техника и 5-6 пожарникари да бъдат допълнени с 10-тина доброволци”, каза още директорът на ГД ПБЗН.

ЕП одобри 10,54 млн. евро помощ за справяне с бедствията у нас

Европейският парламент одобри днес отпускането на 10 542 110 евро за България като обезщетение срещу последиците от природните бедствия...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com