Прекрояване на съдебната карта за достъп до качествено правосъдие

10418
Прекрояване на съдебната карта за достъп до качествено правосъдие
Снимка: Thinkstock

Миналата седмица Висшият съдебен съвет (ВСС) прие критерии за прекрояване на съдебната карта. Беше направен голям анализ на състоянието и работата на съдилищата в България. Предстои това да се случи и по отношение на прокуратурите у нас, информира БНР.

Статистическите анализи по брой дела показаха изключително задълбочаващ се дисбаланс в натовареността на отделните съдилища. Това каза в предаването пред БНР съдията и член на ВСС Калин Калпакчиев.

Иванов: Ще си подам оставката, ако всички шансове за реформа изчезнат

За мен писалката винаги е била по-силна от томахавката. С Цацаров не сме заровили томахавките, защото никога не сме ги вадили. Това за...

По думите му този дисбаланс е обусловен от обективни фактори - "най-вече с това, че през последните 20 години задълбочаването на демографската криза обуслови концентрация на населението в определени големи населени места, където е концентрирана икономиката. Тези фактори, сами по себе си са основните, които пораждат делата", каза той.

Прокурорът Елка Атанасова, която също е член на ВСС, обясни, че при прокурорите и следователите вече имат определена норма за натовареност и тя действа от 1-ви януари тази година.

"Натоварването в София и сложността на преписките и делата драстично се разминава с тези в страната", заяви тя.

Калин Калпакчиев обясни, че ВСС предприема дейността по реформа на съдебната карта не само, за да се регулира натовареността, а преди всичко, за да се осигури на гражданите достъп до качествено правосъдие. "В София, в Ардино или в който и да било друг български град съдията трябва да има толкова време, колкото му е необходимо, за да разгледа делата и да напише качествен съдебен акт в срок.

Реформаторите няма да подкрепят предложенията за подуправители на БНБ

Не поставяме под съмнение стабилността на кабинета, защото сме със сериозни намерения да свършим работата и в правителството, и в Нар...

С реформата на съдебната карта е възможно да се редуцира броя на съдиите и прокурорите в дадено населено място, обясниха членовете на ВСС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество