Преносът на ток до дома ни е по-скъп, отколкото чистата консумация

26022
Преносът на ток до дома ни е по-скъп, отколкото чистата консумация

Чистото потребление на ток от всеки потребител в България всъщност е близо до една трета от цялата сметка за електричество, която плащаме всеки месец. Това призна икономическият и енергиен министър Делян Добрев.

Оказва се, че 60% и повече отива за различни такси, докато за потребление процентът е от 40 на сто и надолу.

Снежни топки за Делян Добрев заради високите цени на тока

Първа "жертва" на протестите срещу ЧЕЗ - енергийният министър Делян Добрев отнесе няколко снежни топки от протестиращите пред сградата ...

Добрев старателно обясни какво означава всеки ред във фактурата на сметките ни и се оказа, че смущаващото число от поне две цифри преди десетичния знак на запетаята, което всеки от нас вижда за перото „Пренос на разпределителната мрежа НН” представлява разпределението на тока в рамките на всяко населено място. На въпрос на bTV защо за това се плаща толкова много, Добрев отговори, че мрежата трябва да обхване всички абонати, а те са много и затова трябват повече средства за поддръжката ѝ, които се взимат чрез включването на тези разходи в сметките ни. Освен това тази мрежа е по-далеч от самото място на производство на енергията, за разлика от кабела, който свързва един завод с един град, да речем, уточни министърът.

Друг интересен компонент е „Добавката за зелена енергия”. Там се включват разходите за производство на ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Отделно има цена за поддържане на генерации като студен резерв, например ВЕЦ-овете стоят в постоянна готовност.

Добрев не пропусна да коментира и по кое време се сключваха масово договори с производители на енергия от ВЕИ, които доведоха  до тази зелена добавка – по времето на Тройната коалиция. Зелената добавка е изискване от енергийната стратегия на Европейския съюз, която предивжда до 2020 година 10% от потреблението на целия ЕС и на всяка страна в ЕС поотделно да се пада на производството на ток от възобновяеми източници.

Според икономическия министър използването на ток е най-скъпият начин да се отполяваме. „В цял свят е така”, уточни той, добавяйки, че преносът винаги е по-скъп от самата консумация.

България се вдигна срещу монополите

Цяла България скочи срещу електроразпределителните дружества, като освен в София и във Варна се стигна до сблъсъци с полицията. Стотиц...

Същевременно българският омбудсман Константин Пенчев призова ясно да се обясни за какво плаща всеки български гражданин, когато става въпрос за ток и парно. Пенчев напомни, че хората не са глупави и ще разберат. Той добави, че политизирането на този въпрос е абсолютно неприемливо.

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com