X
 
 

Преподавател по журналистика разкри защо българските медии не обсъждат военния ни износ

7397 0
Преподавател по журналистика разкри защо българските медии не обсъждат военния ни износ
Снимка: БГНЕС
Това, което не се обсъжда от българските медии, е българският военен износ, защото България държи между 60 и 70% от експорта на т. нар. ”нестандартно въоръжение” в НАТО, т. е. всичкото това оръжие, което е по стандартите на бившия Варшавски договор. Това са едни големи договори, които минават през американски компании.

Това каза пред БНР преподавателят в Департамента по журналистика и масова комуникация към Калифорнийския университет Христофор Караджов по повод визитата на премиера Бойко Борисов в САЩ по покана на Доналд Тръмп.

Борисов във Вашингтон: Вие тука си се карайте, при нас има място и за републиканци, и за демократи

"В нашата партия Америка (ГЕРБ – бел.ред.) я приемаме като едно цяло. Демокрацията изисква и затова политическите партии идват на...

По думите му това са договори, които се одобряват в НАТО. "Да речем за това кой ще снабдява въоръжените сили на Полша или на Естония, които не биха могли да се случат без одобрението на САЩ", обясни Караджов.

Според него, България е абсолютно неизвестна величина и ако има пресконференция на Борисов и Тръмп след срещата им, всички въпроси на журналистите ще бъдат към американския президент във връзка с процедурата по импийчмънт.

В предварително обявените теми за срещата липсва коментар за бъдещето на българския износ за НАТО на нестандартно въоръжение, а голяма част от него не може да стане възможна без одобрението на  САЩ, обясни той. Българският износ на военна продукция е за около 1.2 млрд. евро годишно, подчерта той.

Караджов коментира и интервюто на бившия посланик на САЩ в София Джеймс Пардю пред Deutsche Welle, в което той прави сравнение на начините, по които Борисов и Тръмп се отнасят към медиите в страните си.

Die Welt: Европа харчи все повече за отбрана, а печелят САЩ

Европа харчи все повече пари за отбрана, а американските корпорации са най-големите печеливши от ситуацията, пише германският национале...

"Това, което Борисов може да си позволи да направи с медиите в  България, е абсолютно непостижимо дори и за най-могъщия американски президент, за щастие. Така че има основание в сравнението, но то е до голяма степен повърхностно, поради различната специфика на държавите, но има много сходни черти в маниера и свойския начин на отношение, който се наблюдава и при двамата", каза Караджов.

Според него би било интересно премиерът Борисов да бъде запитан за статията на Пардю за изданието The Hill, в която той твърди, че България е сред примерите какво може да се случи, когато политика за компрометиране на независимата журналистика се увенчае с успех.

За руското влияние в политиката на България Христофор Караджов коментира, че Путин е единственият политик, когото Тръмп не е критикувал, поне открито. "Не знам как ще размаха пръст на българския премиер", допълни той.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители