Превозвачите ни блокират цялата граница с Гърция, ще има великденска и лятна блокада

3182
Превозвачите ни блокират цялата граница с Гърция, ще има великденска и лятна блокада
Снимка: БГНЕС

Българските превозвачи ще блокират границата с Гърция от понеделник, ако дотогава не се намери решение на кризата. Това обяви на брифинг министърът на транспорта Ивайло Московски.

Московски обясни, че ще бъдат блокирани единствено превозвачите на селскостопанска продукция, както и тези, които минават транзитно през страната ни.

Границата ще остане затворена и по време на традиционните почивните дни, когато масово българите предпочитат да почиват в южната ни съседка. Първата блокада ще бъде от 30 април до 7 май, а втората - от 15 юли до 20 август. Това пък заяви Миролюб Столарски - председател на БАСАТ, предаде БГНЕС.

Ако до понеделник гръцката страна, под каквато и да е форма, не намери начин да реши кризата българските превозвачи декларират, че ще започнат контраблокада по цялото протежение на българо-гръцката граница, заяви Московски.

Гърците отново блокираха "Кулата - Промахон". Българските шофьорите са обезверени

Гръцките фермери отново блокираха границата до пункта "Кулата - Промахон". Ограничението сега е за товарни автомобили. Сбъднаха се най...

„Към момента знаете, че след последния, изцяло по хуманни причини, акт на компромис от българската страна за отваряне на границите, беше последван отново от затваряне от страна на гръцки фермери", посочи той. По думите му българските превозвачи са декларирали контраблокадата, за да се избегнат всякакви спекулации и всякакви по-нататъшни коментари на кризи, затруднение при леките автомобили, автобусите и движението на хора.

„Фокус на контраблокадата ще бъдат изцяло и само селскостопански стоки, тоест бусове, автомобили, тежкотоварни превозни средства, превозващи изцяло и само селскостопански стоки", уточни министър Московски. „Ще се постараем да страдат само тези, които причиняват на нас това страдание", заяви той.

В брифинга взеха участие вътршеният министър Даниел Митов, Антон Гинев, заместник-министър на транспорта, ИТ и съобщенията, Миролюб Столарски, председател на БАСАТ, Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи, Илиян Филипов, заместник- председател на БАСАТ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com