Президентът: По обществените поръчки и държавните средства ще познаете олигарсите

9722
Президентът: По обществените поръчки и държавните средства ще познаете олигарсите

Обществени поръчки, приватизация, държавни средства – това са трите признака, по които можете да разпознаете олигархията според президента Росен Плевнелиев, който даде обширно интервю пред bTV.

"Ние в България говорим за олигархия, но каква е дефиницията за олигархия? Това са икономически интереси, преплетени с политически на база, на които се извършва забогатяване не по правилата и в особено големи размери чрез преплитане на бизнес и държавни интереси... Но за да ги разпознаем, всъщност, кои са те и къде са те? Търсете обществените поръчки - президентството не се занимава с обществени поръчки. Второ, търсете приватизацията - не се занимаваме с приватизация. И трето – търсете държавните пари. Това са трите центъра, около които гравитират абсолютно всички кръгове, независимо по цвят и по обем какви са те", казва Росен Плевнелиев в интервю за bTV, записано във вторник (30 юли) и излъчено изцяло в сряда сутринта (31 юли).

Плевнелиев коментира темата за олигархията и предвид многото обвинения, че самият той има средства в офшорки и че всъщност е представител на определени кръгове като кръга „Капитал”, а не на нацията като цяло.

"Елементарно е: "Крадецът вика – дръжте крадеца”. Не съм аз този, който се е скрил зад стотици офшорки, които са собственици на банки, собственици на медии, собственици на държавни компании и активи със стотици милиони. И съвсем логично тези, които действат по този начин, да се опитат да насочат прожекторите в обратната посока”, смята президентът.

Историята

За пръв път информацията, че Плевнелиев има пари в офшорни зони излезе в сайта silnabulgaria.com. После самата информация беше разпространена и от медии, които се считат за приближени до Корпоративна търговска банка, начело с ТВ7. Според информацията президентът е взел 1 млн. долара от договори, с които е източил общия бизнес с Linder – компанията-инвеститор в Бизнес Парк София. Твърди се, че данните са от международния център за разследваща журналистика, обединяващ 46 държави, който разкри огромен списък на офшорни дружества на политици и бизнесмени от цял свят. От разследващия сайт „Биволь”, който е официален представител на „Уикилийкс” за България, обаче определиха публикацията като „нескопосан фалшификат”.

Росен Плевнелиев посочи, че атаката за офшорките сега не е новост – когато се кандидатирах за президент през 2011 година, имаше опит да ме въвлекат в една ситуация с подкуп, припомня той. Дадох ли го този подкуп, получих ли го, не стана ясно след цялата шумотевица, позволи си лека ирония президента.

Припомняме, че ставаше въпрос за информация, че през 2007 година трима общински съветници, двама от които от ГЕРБ са поискали от Плевнелиев подкуп във връзка с решение, касаещо Технологичния бизнес парк в София. По онова време президентът беше министър на регионалното развитие и благоустройството. Информацията за искан от Плевнелиев подкуп в размер на 500 хил. евро беше първо съобщена публично от бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов. БСП пък се закани да сезира прокуратурата по въпроса, но до момента няма някакво развитие.

Изходът от кризата

Според Плевнелиев гражданската енергия днес навън е изцяло позитивна и дава шанс за промяна, че донякъде промяната е вече налице в резултат на протестите, след които вече "нищо няма да бъде същото".

Къде са тези, които виждат надалеч?

През 2000 година варненското село Константиново провежда референдум да бъде ли част от община Варна или да си остане към Белослав. С ...

"Аз съм убеден, че и гражданите ще мислят следващия път как и по какъв начин да гласуват. Аз съм убеден, че и политиците ще се променят. Аз съм също така абсолютно сигурен, че ще има нови проекти, ще има нови лидери, ще има нови лица", казва Росен Плевнелиев пред bTV.

Самият Плевнелиев даде и своята рецепта за излизане от кризата. На първо място той посочи държавните пари. Решението, според него, са правилата, които бяха приети от служебното правителство, да се спазят и същевременно дори да бъдат надградени.

На второ място са обществените поръчки  - типизиране на обществените поръчки. Те не трябва да се креативни за богоизбраните, а да бъдат типови, казва президентът. Те трябва да бъдат стандартизирани, те трябва да бъдат електронизирани, това нещо отнема няколко месеца. Това ще е истинска спирачка за корпуцията, бизнесът няма да ходи да се моли на бюрократите за услуги, всичко ще е електронно, дистанционно, посочва Плевнелиев.

Третият фактор, който трябва да бъде решен, за да излезе България от кризата, е приватизацията, смята президентът. Тук за съжаление тази страница е почти затворена, признава той. Българите много коментират тази тема с приватизацията - активите къде са отишли, как са отишли. Малкото, което е останало обаче, трябва да отиде при стратегически инвеститори и при добри стопани, завърши президентът.

Пълният текст на интервюто вижте ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com