При безброй гладни - в България се произвежда 30% повече храна, отколкото трябва

2880
При безброй гладни - в България се произвежда 30% повече храна, отколкото трябва
Снимка: Thinkstock/ Guliver

За пореден път инициативата да се дарява храна беше изкарана на дневен ред. Причината – депутатът от Реформаторския блок Петър Славов ще опита да промени закона така, че дарението на храна да не се облага с 20% ДДС.

В момента законът в България е такъв, че ако дариш храна, плащаш и 20% ДДС. Ако обаче я унищожиш, това е брак и той не се облага. Става въпрос за храна, която няма подходящ търговски вид, но е годна за консумация. Да се унищожи килограм храна от животински вид струва 17-18 стотинки. Затова Петър Славов иска дарението да се осъществява в последните 30 дни от срока на годност, като депутатът увери, че мерките в законопроекта са много сериозни, за да няма злоупотреби – например допълнителен регистър. Той добави, че основната пречка идва от Министерството на финансите.

Българинът изхвърля между 90 и 100 кг храна на година

Между 90 и 100 кг годна за консумация храна изхвърля всеки българин за една година. Това коментира изпълнителният директор на Българ...

По думите на Славов пред bTV годишно в България се унищожават 670 000 тона храна, която може да се консумира. Цанка Миланова от Българската хранителна банка добави, че се произвежда 1/3 повече храна, отколкото е необходима за изхранване на населението. Спасяваме 270 000 тона храна годишно, която иначе ще се унищожи, каза Миланова. Унизително е възрастни хора да ходят по кофите до големите вериги магазини и да прибират изхвърлена храна, заяви Славов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com