При проверки в затворите откриха нелегални предмети - от телефони до телевизори и хладилници

6212
При проверки в затворите откриха нелегални предмети - от телефони до телевизори и хладилници
Снимка: iStock/Guliver

Във връзка с актуалната обстановка и по повод извършеното дръзко бягство от затвора в гр. София, от страна на Министерство на правосъдието и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" се проведоха допълнителни проверки по отношение на реагирането на надзорно-охранителния състав в екстремни ситуации и откриването на забранени вещи и предмети, както и нивото на сигурност в териториалните служби. Това заявява правосъдният министър Цецка Цачева в отговор на депутатско питане за извършените проверки в местата за лишаване от свобода във връзка с неразрешени вещи и предмети притежавани от затворниците.

За изминалия месец се извършиха проверки в затворите Враца, Пазарджик, София и затворническо общежитие „Казичене" при затвора София, и в арестите в гр. Пловдив, гр. София - бул. „Г. М. Димитров" и ул. „Майор Векилски", под прекия надзор на служители от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" и Министерство на правосъдието.

При тези проверки бяха открити и иззети неразрешени вещи и предмети както следва: мобилни телефони, зарядни устройства за мобилен телефон, сим карти, USB кабели, заготовки за алкохол, карти памет, флаш памет, микро SD карти, телевизори без документи, хладилници /без документи/, спринцовки и игли, хладилна чанта - без документи за собственост. Неразрешените вещи са иззети с протоколи, информира Цачева.

За допуснати груби нарушения в затвора София по организацията и носенето на лостовата и конвойна служба и неосъществен контрол срещу зам.-началника на затвора София е образувано дисциплинарно производство и е отстранен от заеманата длъжност. В затвора Пазарджик за допуснатите неразрешени вещи в зоната с повишена сигурност и неосъществен контрол от инспектора по надзорно-охранителната дейност и зам.-началника на затвора Пазарджик, са образувани дисциплинарни производства, отбелязва Цачева.

Също така тя информира, че във връзка с откритите неразрешени вещи и неосъществен контрол, срещу началника на затворническото общежитие „Казичене", ще бъде образувано дисциплинарно производство, предаде БГНЕС.

По повод бягството на лишени от свобода, извършено на 10.04.2018 г. от външен неохраняем работен обект фирма „Филипополис РК" е извършена проверка вследствие на което на инспектор началника на затворническо общежитие „Хеброс" са наложени дисциплинарни наказания.

Описаните мероприятия са част от ежедневните дейности реализирани във всички места за лишаване от свобода, което следва да отбележим, че обиските и претърсванията са неразделна част от работния процес и противодействието на неправомерните прояви и нарушения на установения законов ред в наказателно изпълнителната система на страната, се казва още в отговора на министъра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com