Приеха поправките в закона за влизането ни в еврозоната без дебат

6057
Приеха поправките в закона за влизането ни в еврозоната без дебат
Снимка: iStock/Guliver

Набързо и без разисквания депутатите приеха окончателно промените във валутния закон, с който минават и поправките в Закона за БНБ, свързани с влизането ни в чакалнята на еврозоната. Измененията бяха приети с 91 гласа „за“ и 36 „против“.

Чрез промените в Закона за БНБ, внесени от ГЕРБ през преходните и заключителни разпоредби на валутния закон, се изпълнява изискването на ЕЦБ да се „отключи“ курсът евро/лев при влизане в „чакалнята“ на еврозоната, а преди това той ще бъде договорен на тайно заседание между останалите държави във валутния съюз.

НС прие промени във валутния закон на първо четене

Депутатите приеха промени във валутния закон на първо четене. Измененията са внесени от Министерски съвет. „За“ тях гласува...

Заради потайността на процеса по внасяне на поправката в обществото се създаде истерия около възможността курсът да достигне пет лева за евро и дори за стабилността на Валутния борд.

След като предизвика множество притеснения, управляващата коалиция беше принудена от премиера Бойко Борисов да поиска разрешение от Народното събрание да се откаже от ERM-2 и съответно от еврозоната, ако останалите държави решат, че курсът ще бъде по-различен от сега фиксирания 1.95583 лева за евро.

Очакванията са страната ни да влезе в „чакалнята“ в края на април. Тогава България ще стане и член на Банковия съюз и надзорът над банките ни ще стане европейски. По искане на Европейската централна банка Българската народна банка ще може да санкционира кредитни институции, финансови фондове и смесени дружества.

Промените в закона предвиждат още и поправки, свързани с правомощието на митническите органи да не допускат пренасянето на парични средства в размер на 30 000 лева или повече, или тяхната равностойност в друга валута, през границата на страната за трета страна при получена от митническите органи по служебен път информация за наличието на публични задължения на лицето.

На прага сме на еврозоната, но пазейки лева

България е крачка по-близо до т.нар. чакалня на еврозоната (валутният механизъм ERM II), като ще влезе в нея запазвайки фиксирания обме...

Въвеждат се и промени в административни разпоредби, според които се предвижда при нарушаване на изискванията за пренасяне на пари над 10 000 евро или 30 000 лева, да се налага административно наказание глоба в размер на една пета от стойността на недекларираните парични средства или благородни метали и скъпоценни камъни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com