Приеха промени в Закона за движение по пътищата

94485
Приеха промени в Закона за движение по пътищата
Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред прие на първо четене промените в Закона за движението по пътищата, съобщи председателят на комисията Атанас Мерджанов, предаде БГНЕС.

Имаше доста въпроси, включително свързани и с режима, по който ще се осъществява отнемането и даването на контролните точки. Това е въпрос на последващи действия на транспортното министерство и МВР в подзаконови нормативни актове, коментира Мерджанов.

С промените в закона се въвежда нов образец за налагане на глоба с електронен фиш, който ще се утвърждава от министъра на вътрешните работи. Образецът включва дата и точен час на извършване на нарушението, като се изписват часът, минутите и секундите и датата на издаване на електронния фиш. Поради зачестилите случаи на отмяна на електронни фишове от районните съдилища с мотив липса на подпис на длъжностното лице, издало електронния фиш, се предлага текст, според който електронният фиш не следва да бъде подписван.

Освен това се създава възможност електронен фиш да се издава не само за каране с превишена скорост, но и за други нарушения като неправилно изпреварване, преминаване на неразрешаващ сигнал на светофара, неправилно използване на платното за движение, неправилно паркиране и др.

С промените в закона се въвежда европейска директива за улесняване на трансграничния обмен на информация относно пътнотранспортни нарушения. Срокът за нейното въвеждане в националното законодателство беше 7 ноември 2013 г. Директивата предвижда сътрудничество за обмен на информация за определените категории пътни нарушения, така че да се улесни реалното прилагане на наложените санкции.

Пътните нарушения, за които се отнася директивата, са превишена скорост, неизползване на предпазен колан, неспиране на червен сигнал на светофара, управление на МПС след употреба на алкохол, управление на МПС след употреба на упойващи вещества, неспазване на изискването за носене на предпазен шлем, използване на забранена лента за движение, незаконно използване на мобилен телефон или други комуникационни средства по време на шофиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...