Природозащитниците: Долу ръцете от Закона. От морето, планините, реките (ВИДЕО)

3246
Природозащитниците: Долу ръцете от Закона. От морето, планините, реките (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Отново хиляди природозащитници протестираха днес в поне 14 града, включително и в София. Вторият национален протест, под мотото „Долу ръцете от Закона. От морето, планините“, стана факт, след като миналата седмица в ресорната екокомисия не бе постигнато съгласие за промените в Закона за биологичното разнообразие. Природозащитници, депутати и учени започнаха спор, който приключи със скандал. Природозащитниците си излязоха, като оповестиха свикването на втори национален протест. Основните искания са три: депутатите да не приемат предложенията, застрашаващи обектите от екомрежата Натура 2000, да не се застроява Алепу и да се спре строителството в Природен парк „Странджа".

Веднага след първите  демонстрации в страната на 25 юни, които бяха неочаквано многолюдни въпреки притесненията от вируса, ГЕРБ се отрекоха от готвените промени в Закона за биоразнообразието и обещаха да ги зачеркнат от проекта, готвен в Народното събрание. 

На ниво комисия се обсъждат промените в Закона за биоразнообразието

Депутатите от Комисията по околна среда в парламента и екоексперти ще обсъдят във вторник превърналите се в спорни промени в Закона за ...

Става дума за европейската зелена мрежа "Натура 2000" и за необходимостта страната ни да обяви и да опазва зоните с особено ценни растения и животни, които трябва да бъдат съхранявани като общоевропейско богатство. В България резерватите, които трябва да са част от Натура 2000, са над 200 (заемат 33% от територията на страната). Но досега само за 11 от тях процедурата е приключена, твърдят организаторите на протеста - Коалиция "За да остане природа в България". За  останалите управляващите вече 13 години правят всякакви опити да ги направят достъпни за застрояване.

Припомняме, че Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България, която вече е към финала си и следва предаване на казуса в Съда на ЕС, който налага глоби. Последно ЕК даде на правителството 3 месеца срок, в който да одобри всичките зони от Натура 2000, както са били предложени при влизането на страната ни в ЕС.  

С промени в Закона за биоразнообразието, лансирани от коалиционния партньор на ГЕРБ НФСБ, се дава възможност на собственици на земи да участват в мерките, които ще бъдат прилагани в техните парцели и земи в "Натура" 2000". “Не виждам нищо лошо в това. Нали точно това е демокрацията да има повече мнения, обсъждания от всички страни, които са засегнати. Изведнъж обаче те са изключени. Когато поставим въпроса за тяхното право да обсъждат какви мерки ще бъдат прилагани в техните земи, зелената хунта става, фръцка се и напуска. Казват, че ще правят протести. В същото време ГЕРБ казват, че няма да приемат директно предложенията, без обсъждане, без коментар. Това става в момента. Затова в началото започнах, че някаква форма на психическо отклонение наблюдавате тук чисто в политически план", коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Според министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро (НФСБ), новият начин за управление на защитените зони у нас - цялата власт за това да е у него - било с цел да се постигне по-пълно изпълнение на двете природозащитни директивни на ЕС. Това били последните тенденции.

Природозащитниците обаче категорично не са съгласни. Андрей Ковачев от "За да остане природа в България" заяви преди да напуснат заседанието на комисията, че е нужен нов работещ закон, а настоящите предложения за "Натура 2000" трябва да отпаднат. Тома Белев пък тогава подчерта, че животните не признават административни граници и е нужен специфичен подход, а според ЕК не управляваме екодирективата за биоразнообразие правилно. "МОСВ предлагало корупция на едно гише, защото се съсредоточава всичко в ръцете на министъра", отбеляза Белев.

Стотици природозащитници бранят „Натура 2000“ от екоминистерството (ВИДЕО)

Стотици протестиращи изпълниха бул. "Витоша" в София тази вечер в защита на българската природа. Граждани и природозащитни организации ...

Припомняме още, че през годините различни правителства правят три пъти вече правят редакци в Закона за биологичното разнообразие, които отсрочват включване на чакащите закрила местообитания в "Натура 2000" - през 2007 г. срокът се удължава с 2 години, през 2010-а с 4 години, а през 2013-а с още 6 години.  

Вижте още:

Екопротестите продължават, в комисията по околна среда се скараха

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Времето утре - 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com