Притокът от бежанци в България е намалял с 80%

1706
Притокът от бежанци в България е намалял с 80%
Снимка: Getty images/Guliver

Близо 80% по-малко мигранти е заловило МВР през първото полугодие спрямо същия период на миналата година, сочи статистиката му. От началото на годината до края на юни са задържани 1461 души. За същия период на миналата година арестуваните са 7134. Едновременно с това се отчита, че бежанските лагери са почти празни. Към 3 август там са настанени 1513 души, което значи, че капацитетът е запълнен 29%. В арестите на дирекция "Миграция" към МВР има 490 души при общ капацитет от 940 места.

Въпреки сериозно намалелия брой на мигрантите все още по-голямата част от арестуваните са във вътрешността на страната, а не на границата, показват данните. Общо 827 от всички 1461 задържани са намерени, след като са преминали границата, на която има ограда и стотици полицаи. Броят им е значително намалял в сравнение с близо 2600-те арестувани през миналия юни, но тенденцията е ясна - голяма част от незаконните се хващат едва след като са влезли у нас. Най-много незаконно влезли има от Афганистан - 145 души през юни, пише в. "Сега".

Над 11 000 мигранти са репатрирани доброволно от Гърция

Над 11 000 мигранти годишно са репатрирани доброволно от територията на Гърция, съобщава електронното издание Ekathimerini. Съгласно о...

Макар натискът върху турската граница да е намалял, този върху сръбската си остава, пише в статистиката. Само през юни на излизане от страната са арестувани 160 души. За сравнение задържаните на влизане са едва 27 души. От началото на годината на път за Западна Европа са хванати 1880 чужденци.

От началото на годината до юни агенцията за бежанците е дала общо 1046 статута, при положение че се е произнесла 15 665 пъти, включително по молби от предишни години. Над 12 хил. производства са били спрени или прекратени - вероятно заради изчезването на субектите.

МВР отчита увеличение на изведените от страната нелегални мигранти - от началото на годината властите са върнали 1400 души. Над 41% от тях са афганистанци. Принудителното връщане на мигранти бе записано като един от приоритетите в управленската програма на правителството. Според нея полетите за извеждането им се извършват съвместно с европейската гранична служба ФРОНТЕКС. Германските власти обявиха, че ще спрат да връщат афганистанци, защото рискът в родината им бил повишен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...