Проблеми с реки и язовири заради валежите

31563
Проблеми с реки и язовири заради валежите
Снимка: БГНЕС

Заради дълготрайните валежи нивото на реките и язовирите в областите Габрово, Велико Търново, Ловеч се е покачило, но през деня обстановката се е нормализирала.

В областите Велико Търново и Габрово ситуацията е била усложнена – наложило се е щабовете на градовете да бъдат събрани. Всички служби са били задействани за нормализиране на обстановката. В резултат на дъждовете са наводнени десетки къщи във Велико Търново и Габрово, няма загинали и пострадали. Единствено около 10.00 часа при язовир в търговищкото село Априлово е имало наводнение. Пред журналисти директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР главен комисар Николай Николов заяви, че причината на инцидента е прелял преливник на язовирна стена, при който няма загинали и пострадали, има наводнени селскостопански дворове, земеделска техника и 8 избени помещения на къщите.

Оранжев код за валежи и гръмотевични бури е обявен в 11 области

Оранжев код за валежи и гръмотевични бури е обявен в 11 области в страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по мет...

Кметът на Велико Търново Даниел Панов увери, че ситуацията в града е стабилизирана, нивото на река Янтра се понижава. През нощта се е наложило свикване на Общински кризисен щаб заради високи водни нива на реките. При повишаване водното ниво на река Янтра са били намокрени леко няколко къщи на улица „Крайбрежна”, наводнени дворове в село Леденик. От високите придошли води е бил залят мостът между селата Леденник и Шемшево. Жителите на няколко къщи на ул. „Константин Костенечки“ са били предупредени лично от кмета за високите и покачващи се води на Река Янтра след 00,01 часа след полунощ.

След 00,01 часа тази нощ нивото на рака Янтра се е повишило до критични за преливане нива при най-ниските точки по поречието. За оперативно решаване на възникналите проблеми от високите водни нива на реките след обилните валежи от дъжд кметът Даниел Панов е свикал в 03,00 часа на спешно заседание Общински кризисен щаб. Съвместно всички институции са набелязали и при много добра координация са предприели необходимите мерки за защита на населението и предотвратяване на щети. Били са разположени постове на местата, където е било необходимо наблюдение на критичните за преливане участъци. Представители на полиция, противопожарни служби, „Енерго ПРО“ и НВУ са били мобилизирани ако се наложи евакуация на граждани в застрашени райони. Осигурено и било и медицинско обслужване, както и места за настаняване. След 05,00 часа е констатирано постепенно спадане на водните нива на реките. Река Янтра е спаднала за около час с 30 см, в последствие с 60 см. Спадането на речното ниво продължава и в момента. Въпреки това по разпореждане на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов реките на територията на общината остават под постоянно наблюдение. Разположени са постове на най-ниските критични точки за преливане на реките. Запазва се и схемата за оповестяване от страна на кметовете на населени места и кметските наместници при високи водни нива на реките.

Община Габрово ще търси съдействие за множеството щети, причинени от проливните интензивни валежи, паднали на територията на общината през последните няколко денонощия, от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане /МКВП/ към Министерски съвет. Валежите от дъжд в община Габрово продължават без прекъсване с различен интензитет в продължение на 45 часа. Сумарната стойност на падналото количество вода е в размер на 96 л/кв.м. Само през нощта на 29 срещу 30 май интензитета на валежа достигна 320 л/кв.м. Към момента няма информация за бедстващи хора. Няма квартали и села лишени от електричество. Високите води са нанесли сериозни поражения на пътната инфраструктура. Има активизирани пет свлачища, нарушени настилки и частично непроходими улици и участъци, в които гражданите трябва да се движат с повишено внимание. Проведени са извънредни заседания на Щаба за координиране на спасително-неотложни и аварийно-възстановителни работи, като територията на града е разделена на сектори със специализирани екипи и ръководители за изясняване на обстановката. Още от тази нощ в засегнатите участъци работят екипи на фирмите изпълнители на водния цикъл в града и Пожарна безопасност и защита на населението. Допълнително са сформирани екипи на ВиК, Благоустрояване и Община Габрово, със задача установяване на пораженията и предприемане на действия за осигуряване на проходимост на пътните участъци. Под наблюдение и контрол остават всички свлачищни райони, деретата, река Янтра и притоците й. В язовир „Христо Смирненски“ е наличен около 5 млн. куб. метра свободен обем. Средното увеличение на нивото на река Янтра е 2.50 метра. В Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ са получени и се отработват 38 сигнала, основната част от които за отводняване на приземни етажи в жилищни сгради. Обстановката в Габрово постепенно са нормализира, но остава тревожна.

Нанесени са поражения по инфраструктурата и в община Руен, Бургаско, след дъждовете. Имало е тази нощ няколко наводнени къщи, но вече са отводнени. Отнесени пътни настилки има в селата Разбойна, Ръжица, Средна махала, Заимчево, Снежа, Ясеново, Рупча, Зайчар. От кметовете има подадени сигнали, че има отнесени настилки, но няма села без ток и вода. Няма основание за обявяване на бедствено положение в общината. Тече ремонт на моста на р. Казан дере по пътя Провадия – Айтос край с. Дъскотна, заради което е направен временен мост с тръби и кахони, които не са могли да поемат водата и участъкът е бил наводнен. Тази сутрин обаче движението е било възстановено.

Има опасност от аварии в мините след валежите

Обилните валежи в страната създават повишен риск от наводнения на подземните минни обекти. Работодателите от предприятията за подзе...

Валежите в община Вълчи дол, Варна, продължават и в село Генерал Колево къщите отново са наводнени. Екипи на пожарната отводняват засегнатите постройки, от местната администрация е закупена помпа, която е предоставена на жителите да се ползва за отводняване. На територията на общината има много язовири. Четири са потенциално опасни, като три от тях са общински, един е собственост на „Напоителни системи”. Нивото на общинските язовири се следи. Големи притеснения има за село Червенци, където в момента се е оформил голям язовир и ако се скъса дигата, водата ще залее селото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com