Проектът за тунел под Шипка готов до май

17668
Проектът за тунел под Шипка готов до май

До месец май се очаква да бъде завършен проектът за тунела под Шипка. Разглеждат се варианти да не се чака следващият програмен период, където е включен като приоритетен обект, а с мостово финансиране да започне строежът му, както и на подходите към него. Това каза на среща с представители на бизнеса и работодателски организации в Стара Загора вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора.

Очаквам ръстът в строителството от 5,5 % средногодишно, който започна през септември миналата година, да продължи и през тази, не само в сферата на тежкото строителство. Забелязва се засилено търсене на имоти по морето и зимните курорти от страна на чужди граждани, което ще оживи и тази част на строителния бизнес. Най-бързо през миналата година се е развивал сектор селско стопанство с приблизително 12 % растеж средногодишно. Другият е туризмът- с 8-9 % ръст средно за годината. Като конкретна причина за посещението си вицепремиерът посочи включването на Стара Загора като част от туристически продукт в програмата „Чудесата на България“. Целта е да се разработи маршрут от 10-12 обекта, който с допълнително финансиране от държавата, да започне да се развива още от тази пролет, така че догодина да имаме вече подобрен проект и в период на две-три години да се утвърди двудневен туристически маршрут, който да кара туристите да останат тук поне една нощ, уточни Дянков. По думите му, това ще увеличи приходите за хотелиерския и ресторантьорския бизнес и ще утвърди града като туристическа дестинация.

Борисов: Строим пътя за тунела под Шипка от април

В края на март или началото на април сме готови да започнем строежа на довеждащия път за тунела под Шипка. Това заяви премиерът Бойко Б...

В началото на дискусията кметът Живко Тодоров обясни, че целта на визитата е да бъдат набелязани местни туристически, културни и инфраструктурни проекти, чиято реализация може да бъде подкрепена от държавата. „Като хора от бизнеса, които внасят своите данъци, да виждате, че повече от тях се връщат тук и вие можете да се ползвате от това“, каза Тодоров.

Вицепремиерът Симеон Дянков каза, че според него 2013 г. ще бъде по-лека от 2012 г., както и от последните четири-пет години. В Европа това се удължи доста и вместо да приключва, вече пет-шест години кризата, която прерасна от финансова до икономическа, продължава, смята той.

Новата 2013 година ще бъде по-добра, защото за първи път основният риск няма да бъде Еврозоната и ЕС. За това спомагат и някои добри решения на Брюксел , като например приемането на идеята за общ банков надзор, отбеляза министърът. Според него ще има много по-голяма ликвидност, не само в банковия сектор, ами и външни пари ще започнат да се връщат в Европа. Има всички основания да се очаква, че 2013-та ще бъде много по-благоприятна за Европа и за България, каза още Дянков.

Срещата с бизнесмените премина при голям интерес и продължи повече от два часа. Стефан Шоселов благодари на финансовия министър за облекчения лицензионен режим за бизнеса, например при вноса на метали. На неговия въпрос какво може да се очаква като финансиране от Брюксел за следващия програмен период, Дянков отговори, че общата рамка на евросредствата ще бъде решена в началото на март, но отсега се знае, че ще бъде благоприятна за новите страни-членки като България. Ще има повече пари за селското стопанство, екологията и водния сектор, уточни той.

Падна първият сняг (Снимки)

Първи сняг за този сезон падна в прохода "Шипка". Снежната покривка е около 2-3 сантиметра и не представлява пречка за нормалното пре...

Вашето правителство се справи идеално с кризата, но не успя да се справи с администрацията. Тя не е слуга, а господар на бизнеса, отбеляза първият демократично избран кмет на Стара Загора Антон Андронов. Според него администрацията в града е нараснала с 40 на сто преди предишния кметски мандат и не се е върнала назад. По думите му, ако това се случи, и бизнесът ще се случи. Справете се с натиска на некомпетентността и ще имате втори мандат, каза още Андронов.

В дискусията се включи и ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков, който благодари на правителството за разкриване на две нови структури – филиал в Хасково и Факултет по техника и технологии в Ямбол. Открихме ново студентско общежитие, спечелихме инфраструктурни проекти, но имаме нужда от спортна площадка, добави ректорът.

Вицепремиерът отговори изчерпателно и на въпросите на Евгени Спиров, Иван Панчов, Емилия Драгиева и други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com