Здравният министър: Пандемията свали маските. Обяснения за плановете и системата

17961
Здравният министър: Пандемията свали маските. Обяснения за плановете и системата
Снимка: БГНЕС

Нашата система не е реформирана. Всичко, което виждаме, е резултат от незавършените реформи много години назад. Но сега моментът не е за реформи, не е за резки действия, които да отклоняват системата в една или друга посока. Основната ни цел трябва да е системата да работи като едно цяло. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

По думите му, имаме достатъчно болнични легла. България обаче е и една от държавите, където имаме недостиг на лекари и медицински сестри, подчерта здравният министър пред БНТ. Той цитира статия на Deutsche Welle, за липса на медици и в Германия – около 4000 лекари и медицински сестри липсват за интензивните отделения. Като че ли в нашата страна професията на лекарите и медицинските сестри загуби своята привлекателност, добави Ангелов.

СЗО: Здравната система е изтощена заради пандемията

Системата на здравеопазване в Европа и Америка е изтощена заради разпространението на коронавируса, заяви днес генералният секретар на ...

Увеличаване на трудовите възнаграждения на всички лекари, сестри и санитари. От 1 януари – 600 лв. бруто повече на месец за всеки лекар, 360 лв. бруто повече за медицинските сестри и 120 лв. бруто повече за санитарите – това е основната мярка, която Ангелов каза относно медиците ни. И посочи, че наблюдавал неразбиране на проблемите на едно съсловие от здравната система от други съсловия, без да посочва имена. Кризата доведе до това да паднат всички маски – видяхме истинските възможности на системата и те не са добри, заключи министърът. „Сега виждаме, че броят на инфекционистите е малък – променя се в движение, но то не може да стане изведнъж”, каза Ангелов.

Ангелов изрично благодари на всички частни болници, които са приели коронавирус пациенти. Той даде пример за Пловдив и София, където частните болници помогнали – „в момента системата диша”, по думите му, но Ангелов каза и, че има забележки към частните болници.

Що е отнася до т.нар. „чисти от коронавирус болници”, Ангелов поясни – като преминем 600 болни на 100 000 за период от 14 дни, тогава ще има изцяло коронавирус болници и изцяло чисти болници от COVID-19. На въпрос как ще се избират болниците, отговорът беше – предлагат се и се избират от регионалните щабове. „Може не навсякъде това да е възможно, може не навсякъде да има нужда”, обясни министърът. А на въпрос дали няма да закъснеем с тази мярка, защото вече ще сме в друг пик, отговорът беше, че това заболяване опровергало всички числа и прогнози. Имаме обаче план за действие, който е ясен, увери здравният министър.

На национално ниво няма никакъв недостиг на медикаменти, но на места има сигнали, че липсват медикаменти – направихме организация на национално ниво през ИАЛ за заявяване на допълнителни количество нискомолекулярен хепарин, даде пример Ангелов. Ако е необходимо, ще има денонощно зареждане на аптеки с лекарства, добави министърът. Той предупреди за пореден път, че има презапасяване с лекарства.

Проф. Витанов: Най-големият натиск вероятно ще е до средата на декември

"Най-големият натиск вероятно ще бъде първата половина на декември", каза пред БНР проф. Николай Витанов от БАН, математик на Националн...

Категорично няма да има забавяне на лечение заради отлагане на планови операции. Не са забранени онкологични операции, не са забранени спешни операции. Всичко е възможно, разчитам на съвестта на лекарите, обобщи Ангелов относно променените реалности на здравеопазването ни.

Електронната рецепта е на такова ниво, че беше вече представена от „Информационно обслужване”, но трябва да има свързаност с различните участници, каза още Ангелов. Припомняме, че има обвинения, включително от д-р Стойчо Кацаров, че има готова платформа, но тя е безплатна и няма кой да спечели от нея.

Още: "Поредни рекорди: 4828 души заразени с коронавирус за ден, над 1200 са оздравели"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com