Проф. Николай Денков: Грешка е учителите да не се ваксинират

8023
Проф. Николай Денков: Грешка е учителите да не се ваксинират
Снимка: БГНЕС

"Фокусът през следващия учебен период трябва да бъдат учителите. Присъствено обучение не може да има без здрави учители и затова нашата задача е да намерим правилния баланс - да го има максимално присъственото обучение в училище, но само при наличие на здрави учители и ученици". Това каза в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" министърът на образованието проф. Николай Денков.

Според него, учителите не са специалисти по ваксиниране и тяхната реакция да не искат да се ваксинират, е свързана с реакцията на цялото общество. "За съжаление, се сблъскаха различни послания и оттам настроиха обществото да не е особено приветливо към ваксинацията. Това е груба грешка, от която тепърва ще си патим. И сами виждаме примера на по-развитите държави, които отидоха на 70-80% на ваксиниране. В първите дни на септември ще получим данните за ваксинираните учители, затова още не сме пускали анкета, за да сме максимално актуални. Към 5 септември ще имаме отговор на този въпрос", каза още министър Денков.

С видеоклипчета МОН води кампания в полза на ваксинацията срещу коронавирус

Твърдо досега ние приемаме тезата, че трябва да използваме доброволен подход за ваксиниране на учителите – педагогически и непеда...

Той обясни и че ако в училище има 90% желаещи родители децата им да се ваксинират, това ще се случи безплатно. "Понеже не може да се правят ваксини на деца без съгласието на родителите, търсим работещо решение, ако 90% от децата са съгласни родителите им, ще осигурим безплатно ваксиниране и в по-щадящ вариант за децата - със секрет от устата, не от носа", уточни още Денков.

Нагласата на министерството е да открие присъствено обучение за 15 септември на първи клас в цялата страна. "Ако не сме в тъмночервената зона това ще се случи. Искам да кажа и друго - досега не е имало възможност преди 15 септември пълна интеграция на системата на нашето министерство с тази на здравеопазването, така че да имаме подробна инфорация колко са преболедувани, кои са тествани и на тази база заедно с регионалните инспекции да вземем отношение за всяко едно училище поотделно как да се провежда обучението", каза още проф. Денков.

Той каза още, че следващата седмица ще продължи дискусията дали на всяко дете да бъде купен таблет и дали да има учебник по един предмет за всички училища в цялата страна, предложение в партийната програма на БСП. "Това ще се случи другата седмица. Важно е сега да кажем, че се намираме в извънредна ситуация и това е по-важно", каза още Денков.

Колкото до това, че Пловдивския Медицински университет е изискал ваксинационен сертификат, отрицателен PCR или документ за преболедуван вирус на студентите си, проф. Денков каза: "Подкрепям това решение. Внимателно прочетох това, което те са подготвили като решение и то е напълно разбираемо, съответства на Хипократовата клетва, която всички лекари са дали и съм отново изключително изненадан, че хора, които или не разбират за какво става дума, или търсят някакви политически дивиденти и могат да оспорват това решение. Сигурен съм, че и следващите медицински университети ще го направят в следващите дни", каза още проф. Денков.

За пример - 24 от 25 учители в малко село са ваксинирани срещу коронавируса

9,5 от 10 учители в училището във великотърновското село Драганово са ваксинирани срещу коронавирус. Само един учител от общо 25 в учил...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com