Прогноза за времето - 21 март (неделя)

6994
Прогноза за времето - 21 март (неделя)
Снимка: Getty Images/Guliver

През следващото денонощие под влияние на средиземноморски циклон, който от залива Сирт ще се премества на североизток към Балканския полуостров, ще се създаде валежна обстановка. Това съобщи за Агенция "Фокус" Красимир Стоев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология.

Времето ще бъде облачно, в по-голямата част от страната, с изключение на североизточните райони ще има валежи от дъжд, а в Предбалкана и по високите полета – от сняг. Значителни количества се очакват, главно в Западна България и Рило-Родопската област. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат предимно между 0° и 5°, а максималните – между 4° и 9°.

Жълт код за интензивни валежи от дъжд и в сняг е в сила за 13 области в страната за 21 март, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждение за значителни валежи от сняг важи за областите Смолян, София-град, София-област, Кюстендил и Перник. Там ще се образува снежна покривка с дебелина 10-15, а в Смолянско - 20 см. За областите Благоевград, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Ловеч, Враца, Монтана и Видин е валиден жълт код за дъжд и сняг. В Благоевградска област се очакват значителни валежи от сняг, в долното течение на Струма - от дъжд, с количества до 20-30 mm. В област Кърджали ще има интензивни валежи от дъжд и сняг, като количества ще са 20-25 mm. В Пловдивска, Пазарджишка, Ловешка, Врачанска, Монтанска и Видинска област валежите също ще са обилни, в планинските райони - от сняг, а в равнинните - от дъжд. Количествата ще са 20-25 mm.

През нощта срещу понеделник валежите ще продължат, като и в по-голямата част от Северна България дъждът ще премине в сняг. Очакват се значителни валежи, ще се образува и снежна покривка. В Добруджа, Лудогорието и по планинските проходи ще има снежни виелици и условия за преспи и навявания. Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за март и ще продължи да се понижава. Над Черноморието ще бъде облачно, главно по южното крайбрежие с валежи от дъжд. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури на въздуха: 7°-8°. Температурата на морската вода е 6°-8°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала. Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг, значителни в масивите от Западна България и Рило-Родопската област. Ще се образува нова съществена снежна покривка. Ще духа силен вятър от южната четвърт. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 1°, на 2000 метра – около минус 5°. В понеделник вятърът ще стане североизточен, ще се усили и ще нахлуе още студен въздух. В Северна България и във високите полета на Югозападна валежите ще продължат, в повечето райони ще са от сняг. Има повишена вероятност за значителни количества, а в Лудогорието и Добруджа, както и по старопланинските проходи, ще има условия за виелици и навявания. Температурите ще са почти без дневен ход, близки до нулата. Снежната покривка ще се увеличава. В Югоизточна България температурите ще са сравнително високи, дневните ще достигат на места до към 10°; ще вали дъжд, възможна е слаба гръмотевична дейност. В югозападните райони валежите ще спират, а до сутринта във вторник - навсякъде ще спрат.

Във вторник вятърът ще отслабне и ще стане от северсевероизток. Ще преобладава облачно време, главно в западните райони ще превали, предимно слаб сняг. Максималните температури в повечето места ще са между 1° и 6°. В сряда вятърът от северна четвърт отново ще се усили. На много места ще има слаби валежи, предимно от сняг. Ще се понижат и минималните температури.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com