Прокуратурата предаде Янева и Костадинов на съд по делото "Червеи"

6954
Прокуратурата предаде Янева и Костадинов на съд по делото "Червеи"
Снимка: бгнес

Делото "Червеи" влиза в съда. Днес Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева, за продължавано престъпление по служба и срещу Тодор Костадинов за продължавано документно престъпление, както и за компютърно престъпление, информираха от прокуратурата.

Владимира Янева е обвинена за това, че в периода от 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г., като съдия и председател на СГС, два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства /СРС/ в нарушение на Закона за СРС. Разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър", без същата да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления. Разрешенията са за използване на всички способи, предвидени в ЗСРС, без да е възможно прилагането им по отношение на информационна система. Не са били спазени и изискванията на закона за мотивиране на исканията за използване на СРС и в нарушение на максималните срокове за прилагане на СРС.

По отношение на Владимира Янева е взета мярка за неотклонение "подписка".

Тодор Костадинов е обвинен в това, че в периода 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г. в качеството си на длъжностно лице – директор на дирекция "Вътрешна сигурност"-МВР, при условията на продължавано престъпление и в кръга на службата си, на 12.09.2013 г., на 12.11.2013 г., на 28.01.2014 г. и на 25.03.2014 г. е съставил общо 6 официални документи, в които удостоверил неверни обстоятелства, с цел тези документи да бъдат използвани пред Председателя на Софийски градски съд, като доказателство за тези обстоятелства.

На 12.09.2013 г. и на 28.01.2014 г. Костадинов е съставил две искания за използване на специално разузнавателно средство, а на 12.11.2013 г. и на 25.03.2014 г. - две искания за продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър" /АИС"ЦПР"/.

Неверните обстоятелства, удостоверени в тези документи са: че получената информация в сигнал от 28.08.2013 година, за това, че неустановени служители на МВР в гр. София, Варна, Бургас и Шумен осъществяват нерегламентиран достъп до автоматизираните информационни системи /АИС/, извършват манипулиране на класифицирана информация, съдържаща се в базата данни, като прикриват действията си като резултат от токови удари, програмни грешки и други неизправности в системата се потвърждава от справка от 04.09.2013 г. от ОД-МВР Варна, а в действителност в нея е посочен редът за промяна на статуса от извършител на проверен в ИРПС, системите за сигурност и контролът на достъпа до базите данни , с поименно посочване на лицата с право на въвеждане на данни; както и от сведение от 04.09.2013 г., което представлява анонимна информация за нерегламентирани контакти служител от ДА"ТО"; че се извършват планирани мероприятия за оперативно - издирвателни дейности с цел установяване на неизвестни служители на МВР, извършващи въпросните престъпни деяния, а в действителност не са проведени разузнавателни мероприятия; както и че използването на СРС се налага предвид невъзможността необходимите данни да бъдат събрани по друг начин, а в действителност проверка за нерегламентиран достъп до автоматизираните информационни системи /АИС/ се извършва чрез извадка от журналите на системата.

На 28.01.2014 г. Тодор Костадинов е съставил справка към искане за използване на СРС, в която удостоверил неверните обстоятелства, че по отношение на обекта на СРС – АИС "ЦПР" не е искано използване на СРС, а такова било използвано по искането му от 12.09.2013 г., а на 25.03.2014 г. е съставил справка към искане за продължаване използването на СРС, в която удостоверил неверните обстоятелства, че по отношение на обекта е изготвено единствено искане от 28.01.2014 г. за използване на СРС, а в действителност е имало и още едно, изготвено от него на 12.09.2014 г.

Тодор Костадинов е обвинен и за това, че на 12.11.2013 г. в гр.София от служебен компютър е използвал компютърни данни, като се включил в домейна на МВР и с паролата на системния администратор в сектор "КИАД" – ОД – МВР – гр. Шумен, осъществил достъп до тези данни в компютърна система - "Интегрирана регионална полицейска система – Шумен". Костадинов въвел заявка за справка по ЕГН на лице, без дадено разрешение от Началника на отдел "Информационни системи – Дирекция "КИС"-МВР. Деянието е извършено по отношение на лични данни на физическо лице и представлява тайна, защитена от Закона за защита на личните данни.

По отношение на Тодор Костадинов е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 2 000 лв.

Обвиниха Владимира Янева по аферата "Червеи"

Бившият председател на Софийски градски съд Владимира Янева бе обвинена по аферата "Червеи" в четвъртък. Това е съобщила съдията пред ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com