Прокуратурата търси 35 души, за да приключи с Възродителния процес след 27 години

3580
Прокуратурата търси 35 души, за да приключи с Възродителния процес след 27 години
Снимка: iStock/Guliver

Военната прокуратура настоява да разпита последните 35 души, пострадали от Възродителния процес, за да приключи разследването, което се точи от 1991 г. За тези хора се знае, че са в Турция. Затова до там е пратена четвърта съдебна поръчка за съдействие. Предишните три не са дали резултат. Официално пострадалите от Възродителния процес са 446 души. 369 вече са разпитани, а някои от пострадалите са починали. Давността за наказателно преследване отдавна изтече. В очакване да бъде изпълнена поръчката делото е спряно, а срещу спирането му има 7 жалби от пострадали. В тях се твърди, че въпросното постановление за спиране е първото, което жертвите са получили за 25 години, пише днес вестник Сега.

Хората държат разследването най-сетне да приключи, независимо дали с внасяне на обвинителен акт, или с прекратяване. Те смятат съдебната поръчка до Турция за безсмислена.

Карадайъ: Демокрацията е в опасност

"В нашата родина живеят различни етноси, които изповядват различни религии. Затова ние добре знем смисъла на думата толерантност. И ни...

В съда има и 82 молби за ускоряване на процеса, с които се настоява магистратите да дадат срок на прокуратурата най-сетне да приключи делото. 

Докато беше зам. главен прокурор през 2007 г., Валери Първанов обясняваше, че делото не може да се прекрати, преди да бъдат разпитани всички пострадали. Причината е, че ако при разпитите им се открият нови престъпления и се повдигне ново обвинение, което предвижда по-тежко наказание, и давността е по-дълга, тогава делото може да се възобнови. Пострадал от Възродителния процес вече осъди прокуратурата на две инстанции по закона за отговорността на държавата за нарушено право на разглеждане и решаване на делото в разумен срок. На Ш.С.М. трябва да му бъдат платени 30 000 лв. неимуществени вреди.

ДЕЛО №1

Следственото дело №1/1991 за Възродителния процес първоначално се води срещу Тодор Живков и Димитър Стоянов. През 1993 г. е внесен обвинителен акт срещу Живков, Стоянов и Георги Атанасов. В него се казва, че от май 1984 г. до февруари 1985 г. като министър-председател Атанасов в съучастие с Живков е подбудил министъра на вътрешните работи Димитър Стоянов да злоупотреби и да превиши властта си. Той възложил на личния състав на МВР нерегламентирани задачи и въвел фактическо извънредно положение в част от страната. В резултат на това настъпили тежки вредни последици - български граждани били противозаконно изолирани в местата за лишаване от свобода, били ограничени да пътуват между градовете и т.н. През 2012 г. Атанасов е разпитан и разследващите му обясняват, че 15-годишната давност по делото срещу него е изтекла през 2000 г. 

"Възродителен" процес за 868 местности в Старозагорско

Във „възродителен“ процес са 868 местности с турско-арабски корени от община Стара Загора и той е на финалната права. Време...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...