Прокурори по делото срещу Марин Рачев: Хората в Септември ги е страх да говорят срещу кмета

3592
Прокурори по делото срещу Марин Рачев: Хората в Септември ги е страх да говорят срещу кмета
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата поиска отстраняване от длъжност на кмета на Септември Марин Рачев.

От показанията на разпитаните досега свидетели се установява, че в Община Септември цари страх от заявяване на отношение, което не е в подкрепа на обвиняемия Марин Рачев.

Пуснаха под гаранция кмета на Септември за 250 хил. лв.

Кметът на Септември Марин Рачев е пуснат под гаранция за 250 хил. лв. Това каза административният ръководител на Специализирана прокура...

Това каза Мария Николова, прокурор по делото за отстраняване от длъжност на кмета на Септември Марин Рачев.

„Лицата, които предстои да разпитаме, се намират в пряка зависимост от Рачев като работодател. Тази зависимост би повлияла върху събирането на доказателства“, заяви тя.

„Предвид поведението на Марин Рачев от показанията на разпитаните досега свидетели, служебното му положение, йерархичната зависимост на лицата и представените документи считаме, че ако не бъде отстранен от длъжност, ще е налице основателно съмнение за коректността и пълнотата на показанията на свидетелите, които предстои да се разпитат“, аргументира се Мария Николова.

„Марин Рачев би упражнил възможността да селектира вида и обема на информацията и документацията, която се представя в хода на разследването“, каза още прокурорът.

Смятаме, че отстраняването от длъжност трябва да се случи час по-скоро, за да можем да продължим със събирането на доказателства, основно разпити на служители на общината. Това пък заяви в Специализирания наказателен съд Дойчо Тарев, прокурор по делото.

Има съмнения, че и други кметове действат като този в Септември

"Има сигнали за това, че и други кметове извършват сходна дейност, но всичко е въпрос на доказателства." Това заяви говорителят на глав...

„Кметът ще ни попречи с въздействие върху свидетели, върху тази група, която тепърва ни предстои да разпитваме. Това са служители на общината, на ръководни длъжности и специалисти“, заяви той.

„Как да ги разпитаме след като те са в йерархична зависимост от него. Той не трябва да бъде на тази длъжност най-малко докато не извършим тези действия“, посочи Дойчо Тарев, цитиран от "Фокус".

„Отпуската на кмета е доста комична ситуация, защото в деня, в който е пусната молбата от 6.00 сутринта до около 13.00-13.30 часа е присъствал на процесуално-следствени действия на различни места. От 13.30 часа до следващия ден в 13.00 часа е бил с мярка за неотклонение задържане под стража в РПУ-Септември. Практически няма как да е извършил тези действия“, обясни прокурорът. „Вероятно не я е подписал тогава, но това тепърва ще го изясняваме“, уточни той.

В отговор на въпрос има ли нарушаване на правата на обвиняемите при призоваването им за делото Дойчо Тарев заяви: „Няма нарушаване на права, кметът и другият обвиняем са си организирали защитници. Книжата са им връчени по надлежния ред, тази сутрин бяха призовани“.

„Предстои да изследваме още редица договори и проведени обществени поръчки. Трябва да изземем още документи. Опасяваме се да не би да изникнат нови, да се окаже, че ги е имало със задна дата, както се получава с молбите за отпуска“, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com