Прокурорът, допуснал насилника Георги Николаев да излезе на свобода, подаде оставка

6205
Прокурорът, допуснал насилника Георги Николаев да излезе на свобода, подаде оставка
Снимка: БГНЕС

Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов поиска и получи оставката на прокурор Георги Видев като заместник административен ръководител на Окръжна прокуратура-Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Обвинителят беше представител на прокуратурата на делото, с което е изменена мярката за неотклонение и е пуснат на свобода 26-годишния Георги Георгиев, обвинен за нападението над 18-годишното момиче от Стара Загора.

ОЩЕ: Невиждана жестокост: 18-годишно момиче бе нарязано с макетно ножче от приятеля си

На среща в Съдебната палата в София с ръководството на Окръжна прокуратура-Стара Загора главният прокурор изрази остро възмущение от сериозните пропуски, допуснати в работата на прокурор Видев при определянето на мярката за процесуална принуда спрямо обвиняемия Георгиев в съдебно заседание на Окръжен съд-Стара Загора на 5 юли 2023 г.

Припомняме, че мъжът е обвинение, че е нанесъл 21 порезни рани, счупил е носа и е обръснал главата на жертвата си. Той беше освободен с решение на тричленен състав на Окръжния съд, след като нараняванията описани в първата медицинска експертиза бяха изтълкувани от обвинението и приети от съдебния състав като лека телесна повреда.

Председателят на Окръжния съд в Стара Загора Красимир Георгиев подчерта, че решението на съдия Татьана Гьонева, докладчик по делото е в унисон с мнението на прокурора по делото в случая Георги Видев.

Днес Борислав Сарафов е заявил категорично, че Георги Видев не притежава необходимите професионални и управленски качества, за да заема поста на заместник-окръжен прокурор на Стара Загора. С оглед на това Видев е подал оставката си като заместник на административния ръководител на ОП-Стара Загора.

ОЩЕ: "Насилието е масово": Младо момиче от протеста "Нито една повече" с личен разказ

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов бе категоричен, че Георги Видев не притежава необходимите професионални и управленски качества, за да заема поста на заместник-окръжен прокурор на Стара Загора. С оглед на това Видев подаде оставката си като заместник на административния ръководител на ОП-Стара Загора.

По разпореждане на главния прокурор екип от прокурори при Върховна касационна прокуратура ще извърши цялостна проверка на работата на Георги Видев в ОП-Стара Загора, както и на прокурор Десислава Първанова от РП-Стара Загора за период от две години.

Борислав Сарафов очаква от ръководството на Окръжната прокуратура в Стара Загора да създаде организация и условия за пълно и задълбочено разследване на случая, както и за приключването му в кратки срокове с цел осигуряване на справедливост. Към момента спрямо обвиняемия Г.Г. се водят две досъдебни производства – за нанасяне на средна телесна повреда и за закана с убийство.

ОЩЕ: Майката на нападнатото момиче: Надяваме се на справедливост, благодаря на всички за подкрепата

При необходимост, в хода на разследването, прокурори от ВКП са в готовност да окажат незабавна методическа помощ за срочно приключване на разследването с оглед внасяне на обвинителен акт спрямо извършителя на тежките криминални деяния, като се отчетат и утежняващите вината обстоятелства – наложените предходни наказания спрямо обвиняемия, тежестта и обществената опасност на извършеното.

На Окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов бе разпоредено, прокуратурата, съвместно с органите на МВР, да осигури защита на всички свидетели и лица, съдействали в хода на разследването.

Възложени са и проверки по твърдения за други извършени престъпления срещу личността на територията на Стара Загора и областта. При установяването на достатъчно данни и събирането на доказателства следва извършителите на престъпните деяния незабавно да бъдат привлечени към наказателна отговорност.

ОЩЕ: Правосъдният министър предлага законодателна промяна за насилието по време на интимна връзка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Експерт: Пазаруването на козунаци онлайн крие рискове

Магазини BILLA ще посрещат клиенти и по време на Великденските празници

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com