Промени предвиждат задължителни велоалеи и тротоари след ремонт на улици

4554
Промени предвиждат задължителни велоалеи и тротоари след ремонт на улици
Снимка: БГНЕС

При извършването на ремонт на основни пътни артерии в населените места, общините да бъдат задължени да изграждат и велоалеи и тротоари. Това предвиждат промени в Закона за устройство на територията, които седем депутати от Реформаторския блок предлагат, предаде БГНЕС.

При изпълнение на ремонтните дейности, там където липсват, ще трябва да бъдат изградени и тротоари, гласят друга част от предложенията, които вече са депозирани в деловодството на Народното събрание. Вносителите настояват, ако предложението им бъде възприето от мнозинството, то да се отнася и за всички започнали процедури за ремонт на улици, за които все още не е издадено разрешение за строеж. Успокояващо за местната власт е, че няма да бъдат задължени да строят велоалеи и тротоари по всички улици, които ремонтират, а само по тези, за които това е предвидено в съответния устройствен правилник на територията. В случая, ако предложението влезе в сила, то ще се отнася преди всичко за главните улици на големите градове, както и за основните пътни артерии в кварталите и в по-малките населени места.

От мотивите към предложението на вносителите може да се направи и извод, че местните администрации не проявяват достатъчна инициативност. Независимо от включване изграждането на велоалеи и тротоари в устройствените правилници на съответната територия, при много от ремонтните дейности, до реализиране на проектите така и не се стига. Липсват и конкретни срокове, в които общините се ангажират да изпълнят поетия ангажимент да изградят трасетата за велосипедисти и тротоарите.

Според вносителите с предложенията им общините ще бъдат стимулирани "да извършват комплексни ремонти и рехабилитация на уличната мрежа, а не да се действа "на парче". Което пък, от своя страна, ще окаже положителен дългосрочен финансов ефект, тъй като няма да се налага последващ ремонт или инвестиционни дейности, само за изграждането на заложените в устройствените планове велоалеи и/или друга инфраструктура за велосипедно движение и нови разходи за това".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!
Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Днес - 1 май 2024 г. - имен ден имат Еpмeнкo, Ермелина, Мая, Тамара. Честит имен ден! На този ден честваме Света Тамара. Тя била дъщеря на грузинския...