Простихме се с голямата Стоянка Мутафова (СНИМКИ)

6502
Простихме се с голямата Стоянка Мутафова (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Изпращаме една голяма епоха в българския театър и в българското кино, - витална, пълна с живот, адски интелигентна, динозавър на нашето време, тя остана една от малкото стожери на българска култура и театър, невероятна жена, невероятен човек. Така обрисуваха Стоянка Мутафова част от хората, които дойдоха днес, за да се сбогуват с нея на поклонението пред паметта й в столичния Сатиричен театър, предаде репортер на БГНЕС.

Аплодираната от поколения българи и чужденци, Кралицата на българската комедия, Г-жа Стихийно бедствие, както често я наричаха, почина на 6 декември на 97-годишна възраст след тежко и продължително боледуване. На 97-годишна възраст Мутафова бе най-възрастната активно играеща на сцената актриса.

„Изпращаме една голяма епоха в българския театър и в българското кино, защото Стоянка Мутафова не беше само епоха в българския театър, а в световния театър и това трябва да се знае от всички”, каза Христо Мутафчиев.

„Стояна е, мисля, последния аристократ от нашата тъжна сцена. Изключителен човек, такава порода хора няма вече и не знам дали ще се родят. Тя беше страхотна не само заради енергията, която носеше, не само заради духа, който имаше - 97 години представете си само и до последния момент на сцената , но и заради тази изключителна интелигентност, заради тази нейна изключителна ерудиция, която тя никога не натрапи, никога не сложи пред истинския си талант да дарява радост и усмивка”, каза актьорът Владо Пенев. Той посочи, че когато си толкова интелигентен, колкото беше Стояна, има риск да станеш досаден, но тя никога не стана досадна. „Напротив беше витална, пълна с живот, и аз искам да я помня такава – витална, пълна с живот, адски интелигентна, динозавър на нашето време и настина сме огромни късметлии, всички ние, които сме живели по времето на Стояна Мутафова”, посочи актьорът.

Сбогуваме се с Кралицата на българската комедия Стоянка Мутафова

На 9 декември от 11 ч. до 16 ч. в Сатиричния театър ще бъде поклонението пред тленните останки на голямата българска актриса Стоянка Му...

„Стоянка ще остане за идните поколения и като актьор, който безпрекословно обичаше сцената, и неслучайно, че хората я обичат до ден днешен и ще я обичат още години наред - има защо. Тази енергия не всеки притежава”, каза певецът Васил Найденов.

„Стояна беше едно чудовище, събрало в себе си интелект, възпитание, можене в театъра, много неща. Тя беше една много интелигентна жена”, каза актьорът Славчо Пеев.

„Имах честта и привилегията да я познавам в последните години, разговаряли сме - включително на съвсем житейски теми, и в същото време имах наистина голямата привилегия да бъда на последното й престъпление, както се оказа на Г-жа Стихийно бедствие, където отново се видяхме и поговорихме. Невероятна жена, невероятен човек, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Актьорът Любо Нейков подчерта, че Мутафова ще остане един от малкото стожери на българските култура и театър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...