Протестиращи искат действията на Захариев да бъдат криминализирани

3074
Протестиращи искат действията на Захариев да бъдат криминализирани
Ако бяха коректни към нас, нямаше да има от какво да ги е страх, коментират металурзите

Децата ми от 4 месеца вкъщи гладни седят. Не ни плащат, работим в каторга. От 42 дни стачкуваме, нито един началник или директор не е излязъл пред нас, сподели участник в протеста на работниците от ОЦК-Кърджали, предаде БГНЕС.

Ако бяха коректни към нас, нямаше да има от какво да ги е страх, продължи протестиращият. Друг участник в протеста зададе реторичния въпрос, възможно ли е в металургичен завод да няма топла вода, баня или парно, както и работни дрехи. Кухнята е под всякаква критика, а работниците са принудени да пият промишлена вода, оплакаха се още протестиращите.

По думите на участник в протеста дори кучетата не искат да ядат храната, сервирана в столовата на комплекса. Валентин Захариев е над законите, над правилата в тази държава, каза Стефан Стойчев, работник в завода от 17 години. Непрекъснато ни лъжат и ни обещават, правят предстачни споразумения, които не се изпълняват, каза още Стойчев. Ние сме граждани на тази държава, искаме тя да ни защити, допълни той.

Нормално е действията на Валентин Захариев да бъдат криминализирани, каза Пламен Каракостов, началник смяна в ОЦК-Кърджали. Не се дават средства за поддръжка, а съоръженията са пред разпадане. Захариев досега е първият човек, който казва, че заводът е пред разпадане, продължи Каракостов. Около 60 души вече са напуснали, в последната седмица има още напуснали, добави той. Каракостов опроверга изказванията на Захариев, че неуспешното пускане на пържилна пещ е по вина на металурзите, като посочи неправилното изграждане на пещта и липсата на материали за работа като причините за спирането на производство на пещта. Каракостов заяви, че не повече от 150 000 лв. са дадени за ремонт на завода, като за него са отпуснати 27 електрода за ремонт на пържилна пещ и 57 чифта ръкавици за участващите в ремонта. Инвестициите в ОЦК-Кърджали нямат реално отражение върху условията на труд в комплекса, допълни Каракостов.

Парите, дадени от премиера Борисов на работниците в ОЦК-Кърджали като еднократна социална помощ, са само глътка въздух, а не решаване на проблема, каза Иванка Караколева, председател на регионалния съвет на КНСБ за област Кърджали. Причината за протеста в София е неспазеното споразумение между работниците в ОЦК-Кърджали и ръководството на Интертръст Холдинг за изплащане на 60% от дължимите суми в срок до 12 март. Това са горди металурзи, те не са просяци, каза Каракостов по въпроса за отпускането на социални помощи от КНСБ, те искат заработените си пари.

На протеста не се появиха представители на ръководството на ОЦК – Кърджали и Интертръст Холдинг. На това протестиращите отговориха със скандирания "Мишоци" и "Всички мишки вън". Протестиращите искат случаи като този на Захариев да бъдат криминализирани.

Работниците от ОЦК-Кърджали преместиха протеста си пред парламента. "Внасяме декларация в НС с предложение за промени в законодателството и по-точно - за закон за такива работодатели като Захариев, които не изплащат работните заплати, действията им да бъдат криминализирани. Това заяви Иванка Караколева, председател на регионалния съвет на КНСБ-Кърджали. Работниците от ОЦК-Кърджали внесоха декларацията си при председателя на НС Цецка Цачева.

По-рано днес около 100 души от ОЦК-Кърджали се събраха да протестират пред сградата на "Интертръст холдинг" в София.

Протестът е организиран със съдействието на КНСБ. Работниците от комбината в Кърджали носеха голям транспарант с надпис: "Няма да търпим повече унижение". "От 5 години не са ни изплащани редовно заплатите. Ако Валентин Захариев имаше доблест, щеше да дойде да говори с нас", каза един от участващите в протеста. На протеста се чуваха скандирания "Мафия" и "Олигарси". Служителите в ОЦК дойдоха от Кърджали с 2 автобуса и лични автомобили, разходите за консумативи са по 700 лв. за всеки един от автобусите.

Припомняме, че 42 дни вече продължава протестът на работещите в ОЦК-Кърджали. Металурзите нямат нито едно плащане, с изключение на средствата от социалното подпомагане. Поради забавените с месеци заплати голяма част от семействата на работещите ще посрещнат Великден без средства, а някои от тях и без електричество в домовете си. От месец септември досега работодателят дължи за заплати общо 1 260 000 лева. Към момента 68 души са напуснали ОЦК. Част от тези, които все още се водят на работа в предприятието също обмислят да напуснат и то колективно, ако до Великден не получат дължимото. Така поне ще могат да се регистрират в Бюрата по труда и да получават обезщетение от там. КНСБ вчера съобщи, че работниците са решени дори да направят палатков лагер пред Областната управа в Кърджали.

Редактор: Ивайло Кючуков

Жертвите на Захариев изнемогват, металурзите идват в София

Около 100 души от ОЦК – Кърджали ще излязат на протест утре в София,. Работниците и служителите от ОЦК ще протестират от 10:00 ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com