Протестиращи излизат пред посолството на Иран у нас след смъртта на Махса Амини

1849
Протестиращи излизат пред посолството на Иран у нас след смъртта на Махса Амини
Снимка: Getty Images

Представители на Кюрдската партия на Иран в България, начело със Саид Хусейни, организират протест пред посолството на страната в София този петък, 30 септември. Демонстрацията ще започне в 11 ч. на адреса бул. „Симеоновско шосе“ 55.

Причината за протеста е смъртта на 22-годишната Махса Амини в Иран преди повече от седмица. Тя беше задържана от нравствената полиция в ислямската република заради „небрежно поставен хиджаб“ и почина след 3 дни, прекарани в кома. Според гражданите Амини е получила тежки удари по главата, извършени от т.нар. морална полиция. От Техеран отричат.

Смъртта на младата жена хвърли Иран в хаос, като граждани заляха улиците с протести в десетки градове, а полицията отвърна с тежки оръжия. По последни данни има най-малко 76 убити в страната от началото на масовите демонстрации.

Демонстрации за солидарност с иранските граждани в цял свят

В неделя иранците излязоха по улиците за девета поредна вечер, за да протестират срещу смъртта на Махса Амини, която беше задържана по-...

На много места по света се организират протести в подкрепа на иранските жени и за защита на човешките права, а същото важи и за България. 

Демократично мислещите хора в Иран и светът са потресени от трагичната смърт на  22-годишната Махса Амини от иранския кюрдски град Сакез, която арестувана този месец в Техеран за „неподходящо облекло“ от полицията за морал, която налага стриктния дрескод на Ислямската република.
Смъртта й предизвика първата голяма демонстрация на опозиция по улиците на Иран, откакто властите смазаха протестите срещу повишаването на цените на бензина през 2019 г.
Въпреки нарастващия брой на жертвите и яростните репресии от страна на властите, видеоклипове, публикувани в Twitter, показват демонстранти, призоваващи за падане на духовенството, докато се сблъскват със силите за сигурност в Техеран, Тебриз, Карадж, Кум, Язд и много други ирански градове.
Видеоклипове, публикувани в социалните медии от вътрешността на Иран, показват протестиращи, скандиращи „Жена, живот, свобода“, докато жени размахват и изгарят воалите си.
Видеоклипове в Туитър показаха протестиращи, скандиращи „Смърт на диктатора“, препратка към висшия лидер на Иран, аятолах Али Хаменей. В кюрдските градове Санандадж и Сардащ полицията за борба с безредиците стреля по протестиращите, показват видеоклипове в Twitter.

"Демократично мислещите хора в Иран и светът са потресени от трагичната смърт на  22-годишната Махса Амини от иранския кюрдски град Сакез, която бе арестувана този месец в Техеран за „неподходящо облекло“ от полицията за морал, която налага стриктния дрескод на Ислямската република. Смъртта ѝ предизвика първата голяма демонстрация на опозиция по улиците на Иран, откакто властите смазаха протестите срещу повишаването на цените на бензина през 2019 г.", припомнят организаторите на демонстрацията в София.

"Въпреки нарастващия брой на жертвите и яростните репресии от страна на властите, видеоклипове, публикувани в Twitter, показват демонстранти, призоваващи за падане на духовенството, докато се сблъскват със силите за сигурност в Техеран, Тебриз, Карадж, Кум, Язд и много други ирански градове. Видеоклипове, публикувани в социалните медии от вътрешността на Иран, показват протестиращи, скандиращи „Жена, живот, свобода“, докато жени размахват и изгарят воалите си", продължава съобщението на организаторите.

Иранският президент отмени интервю за CNN - водещата отказала да сложи забрадка

Иранският президент Ебрахим Раиси се оттегли от дълго планирано интервю с главната международна водеща на CNN Кристиан Аманпур на Общот...

Видеоклипове в Twitter показаха и протестиращи, скандиращи „Смърт на диктатора“, препратка към висшия лидер на Иран, аятолах Али Хаменей. В кюрдските градове Санандадж и Сардащ полицията за борба с безредиците стреля по протестиращите.

"Заповядайте да чуете нашите искания!", завършват организаторите на протеста.

ОЩЕ: Какво се знае за нравствената полиция в Иран - и как действа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com