Протестиращи направиха "Избор без избор" пред руското посолство в София (СНИМКИ)

9590
 Протестиращи направиха "Избор без избор" пред руското посолство в София (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Днес (последен ден от официално три) се избира нов президент на Русия. Граждани, недоволни от сегашното управление провеждат импровизирани избори с бюлетини за мира или войната в непосредствена близост до Руското посолство. 

На бюлетината за мир е изобразена фигурата на Навални, а на бюлетината за война-тази на сегашния президент на Русия Владимир Путин.

„Решихме да дойдем пред руското посолство, за да може гражданите да гласуват свободно. Тук в България поне може“, каза пред БГНЕС Арман Бабикян.

Той обясни, че с импровизираните избори, които са се организирали в непосредствена близост до Руското посолство искат да покажат, че са против войната и режима в Русия. „Искаме, когато хората идват към Руското посолство, за да гласуват, да видят и тази възможност-да гласуват за мира или войната, България все още дават тази възможност“, заяви Бабикян.

„Според мен в Русия не се провеждат избори, резултатът е ясен”, каза един от протестиращите граждани, гласувал за мира. Според него нищо обаче няма са се промени в Русия. „В този стил на управление-на едноличен режим, промяна не можем да очакваме“, смята пенсионерът.

Шазлин Хачадурян заяви, че вече е упражнила правото си на глас и то против режима в Русия. „Режимът на Путин от години съсипва страната си и злото излиза извън границите“, обясни Шазлин Хачадурян, след което изрази мнение, че изборите за ново управление в Русия са предизвестени и от днешното им провеждане няма нужда.

Марфа каза, че не подкрепя властта на Путин, но е с Русия. „Искам да има свободни избори там“, заяви Марфа, зад която стоеше импровизирана фигура на Путин, който се намира зад решетките. „Мястото на Путин е в затвора, той прави ужасни неща-убива хора, започва война, мястото на такива личности е в затвора“, категорична е протестиращата.

Елена Санина бе категорична, че изборите в Русия са незаконни и те са фалшифицирани.

Йоксана Глазунова пък заяви, че Путин е международен престъпник, убиец и иска отново да вземе властта в Русия. „Изборите днес са с предизвестен край, но всеки трябва да знае, че Путин е убиец“, добави Йоксана Глазунова.

Недоволство и срещу Васил Терзиев

Пред "Фактор" организаторът и лидер на "Мати Украйна" Олена Коцева разказа, че столичният кмет Васил Терзиев не е позволил да има протест пред самото посолство. От Столична община са разрешили на украинците да протестират, само че от другата страна на булеварда, пред парк-хотел "Москва".

Коцева обаче е категорична, че протестът е трябвало да е пред руското посолство и че аргументът на общинските власти, че имало избори в Русия и не трябвало да се създават пречки пред гласуването е възмутителен, защото се съобразява с желанието на "агресор и масов убиец" в лицето на Путин.

Малко по-късно Васил Терзиев опита да се срещне с протестиращите, но те не пожелаха. От Столична община съобщиха, че протестът е координиран със СДВР и полицията е изразила опасения той да е пред самото руско посолство, затова и било разрешено пред парк-хотел "Москва".

"Според становище на СДВР, което изискахме след получено писмо от организаторите на двата протеста, провеждането на протеста пред Посолството на Руската федерация „създава риск от възникване на инциденти и груби нарушения на обществения ред и масови безредици”. За да уважим правото на протест, за да опазим обществения ред и за да предотвратим предпоставки за директни сблъсъци, съгласувахме провеждане на протест извън зоната за сигурност на посолството - на тротоара срещу сградата и изисках засилени мерки за сигурност от СДВР", написа Терзиев във Фейсбук профила си.

ОЩЕ: Путин, НЕ: Мирната акция срещу диктатора в Русия и по света (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com