Протестиращите в защита на Пирин ще се обърнат към Европа за помощ (Видео)

1721
Протестиращите в защита на Пирин ще се обърнат към Европа за помощ (Видео)
Снимка: Actualno.com

Ще отнесем въпросите, които поставяме, до европейските институции. Това заявиха организаторите на протеста в защита на Национален парк "Пирин", които се събраха за пореден четвъртък в София.

Днес в близо 30 града в страната и чужбина се провеждат протести в защита на Пирин заради решението на правителството за промяна на плана на управление на парка.

В София събитието е шесто поред.

В защита на "Пирин" се вдигат 17 града в България и 11 в чужбина

В четвъртък (25 януари) граждани ще протестират срещу изменението на Плана за управление на Национален парк „Пирин”. Този ...

"Тук сме в триъгълника на властта. Народното събрание, правителството и президентската институция. Триъгълникът на властта, който трябва да реши въпросите, които ние поставяме. Вчера президентът заяви, че не сме правова държава, че в парламента гласуват каквото им каже министър-председателят. В такава държава ли искаме да живеем? Това е олигархична, а не парламентарна република. От тази сграда казват, че не знаят на кой дават националните паркове. Това значи, че може да се перат мръсни пари, че може да има пари от тероризъм във Пирин", заявиха от "Правосъдие за всеки".

"Утре ще връчим една обща позиция до еврокомисаря по правосъдие, права на потребителите и равенство Вера Йоурова, в който ще поискаме ЕС да отговори спазват ли се препоръките в областта на правосъдието и върховенството на правото и ако не, какви ще бъдат мерките на ЕК. Подвъпросът ще е за собствеността на парк "Пирин". Трябва да изнесем въпросите, които поставяме, в Европа. Защото тук ни смятат за втора категория хора, на които не дължат отговори", допълниха те.

Протестиращите настояват за отмяна на решението на кабинета, което според природозащитните организации дава право за застрояване на почти половината от територията на Националния парк, както и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Те искат и да бъде обявен реалният собственик на концесионера на ски зона Банско и да бъде направен одит на концесията от международен одитор и с участието на гражданското общество.

Протестиращите за Пирин не се съгласиха, че Борисов е зелен, дадоха му друг цвят (Видео)

Въпреки уверенията на премиера Бойко Борисов преди дни в ЕП, че е "зелен човек", и изказването му от Министерски съвет днес, че "по-зел...

"От МС ни казаха, че не знаят кой стои зад "Юлен". Как може да не знаят? Това е корупция, която ни мачка на дъното на ЕС, която успява да премахне свободата на мнението. Но има две положителни неща. В момента прожекторите на ЕС са върху България, не защото сме го заслужили, а защото ни се е паднало да сме председателстващи Съвета на ЕС. И сега е моментът да покажем, че се борим за същите европейски ценности. И вече въпросите, които ние задаваме за Пирин и за КОЙ, вече се задават в европейските институции. Това е наше постижение и нещо положително.

И второто нещо. Днес, освен протести тук и десетки градове в България, има протести и в десетки градове извън България. Нещо, което не се е случвало въобще или много отдавна. Това означава, че има българи в чужбина, които милеят за България. Българската диаспора се събуди. Това е нещо много положително", заявиха още организаторите.

По време на протеста хората, участващи в шествието, бяха призовани да блокират цяла София, за да бъдат чути. Тази вечер обаче те се задоволиха с блокирането на бул. "Дондуков". В последствие протестът се раздели на два лъча, които се събраха на Орлов мост, а накрая шествието направи изненадващ ход като се насочи към сградата на БНТ. "Долу БНТ" и "Кошлуков, уволнен си" бяха част от скандиранията на протестиращите пред националната телевизия.

Евродепутати атакуваха Нено Димов заради Пирин

Тежко изслушване по различни теми, свързани с околната среда, имаше днес (24 януари) екоминистърът Нено Димов в ресорната комисия на Ев...

Междувременно лицето на "За да остане природа в България" Тома Белев публикува в личния си профил във Facebook документ, според който "Юлен" има разрешителни за черпене на речна вода за правене на изкуствен сняг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...