Протестите на 18 май – не е ясно дали и кога ще се протестира

7952
Протестите на 18 май – не е ясно дали и кога ще се протестира
Снимка: БГНЕС

Не е ясно дали и кога ще се протестира. Това се разбра от пресконференцията на работодателските и синдикални организации в БТА по повод първоначално организирания Национален протест "За сигурна енергия на достъпни цени". Организациите остават в протестна готовност. Именно това е единственото общо в становището им за протеста.

Председателят на АИКБ Васил Велев обяви, че работодателите остават в готовност, като отчете, че към момента исканията за цената на електроенергията и природния газ са изпълнени в краткосрочен план. Според него един мащабен протест за цена на ток и природен газ не би бил основателен. Той отчете, че е много важно диалогът между работодатели и синдикати и правителство да се води с легитимните представителни на национално равнище организации на бизнеса и работниците и техните браншови структури. "Декларирахме, че остро ще се противопоставим и ще пресечем всякакви опити да бъдат подменяни представителните организации по брашнове на национално равнище със случайни хора, които представляват себе си. Също така няма да приемем всяка критика към кабинета да се обяснява с намесата на Кремъл", каза Велев.

Кирил Домусчиев от КРИБ обяви, че ръководената от него организация също ще остане в протестна готовност, като разясни, че това означава, че протест няма да има на 18 май, а датата ще бъде сменена. "Искам да видя дали това, което беше обещано днес на среща в Министерски съвет ще се случи. Мога да дам елементарния пример, че преди няколко месеца пак имахме такива срещи, пак имахме обещания. Оттогава досега, независимо от нашето настояване, нищо не се случи. Просто аз лично и колегите имаме някакво едно токова усещане, че може пак да не се случат нещата, затова ние ще останем в протестна готовност", каза Домусчиев.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов пък прогнозира, че протестната акция на 18 май ще състои. "Напоследък по разни управленски столове насядаха хора, които до вчера обясняваха как на този свят няма нищо по-яко от протести. Това беше еманацията на умност, красивитет и каквото се сетиш. Същите тези хора обясняват колко гадно и вредно е протестирането. Забавлява ме малко този двоен аршин, но понеже съм посвикнал, само припомням факта като такъв. Лицемерието е хубаво да има някакви граници", каза Маналов.

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов обяви, че организацията също ще остане в протестна готовност. Той подчерта, че ще протестират, ако всички мерки не се отразят върху цените на стоките и услугите, които потребяват българските граждани.

Изявленията на работодателските и синдикалните организации дойдоха след среща в Министерски съвет, на което правителството даде обещания на бизнеса за тока и газа. С резултатите от срещата запозна председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев. Той обяви, че с представителите на правителството организациите са имали конструктивен диалог. "Настоявахме подът (основата) да бъде 200 лв. и да се компенсира над него всичко в размер на 80% и без абсолютен горен таван, което беше възприето от представителите на правителството. Срещнахме и одобрението на правителствот в най-кратък срок да се внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, който да гарантира и условия за цените не ел. енергия след 1 юли. Това, което постигнахме като споразумение, е цената, която имахме за месец април на природния газ, да се запази, т.е. всичко над тази цена да бъде компенсирано за месец май, ако се наложи и за месец юни. Очакваме в дългосрочен план, с дългосрочни договори - дали за втечнен или тръбен газ, да постигнем цена по-добра от тази, която имаме в момента и се надяваме правителството да продължи да работи в тази посока. Тук имаме предвид разговори, които в момента се водят за доставка на втечнен природен газ и възможността от 1 юли да получамаме цялото количество газ, договорено с Азербайджан. Работи се в посока спешна законодателна промяна, която да даде възможност договорите да бъдат индексирани съобразно с растящите цени на строителни материали, услуги и горива. Категорично настояваме особено за електроинтензивната индустрия да има механизъм за сключване на дългосрочни договори на достъпни цени", обобщи Митрев.

ОЩЕ: Компенсации за тока без таван обеща правителството на бизнеса

Стана ясно, че утре в 15:00 ч. при премиера ще има среща с браншовите организации от транспорта. "Започнало е разплащане с пътните строители, вече са разплатени около 120 млн. лв. Помолихме процедурите да бъдат ускорени така че максимално бързо средствата да започнат да се възстановяват", допълни Митрев.

По време на срещата от КТ "Подкрепа" са поставили въпроса за подпомагането на предприятията в системата на градския транспорт не само в София, а в цяла България и според тях отговорът от финансовия министър не е бил от най-обнадеждаващите.

ОЩЕ: Преди мегапротеста на 18 май: Правителството иска диалог, опозицията и президентът критикуват

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com