Компенсации за тока без таван обеща правителството на бизнеса

1710
Компенсации за тока без таван обеща правителството на бизнеса
Снимка: iStock

Правителството е предложило компенсации на бизнеса за месец май заради високите цени на електроенергията - 85% от повишението на цената на тока над 225 лв., без таван. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

По текущи данни от БНБ това означава, че през май компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лв. за мегаватчас, което е повече от изплащаните до момента компенсации от държавата, допълват от правителството. 

Съобщението от Министерски съвет идва в момент, в който премиерът Кирил Петков, министърът на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов се срещат с представители на работодателските организации и синдикатите за обсъждане схемата за компенсации на бизнеса за май, както и законодателни предложения, свързани със Закона за енергетиката. 

По отношение на цените на природния газ от правителството посочват, че са подсигурили необходимите количества както за бизнеса, така и за обществения доставчик "Булгаргаз". Цената, която беше постигната за май, е с 14.3% по-висока от април. С оглед на това правителството ще приложи пълния размер на компенсацията от април плюс 100% от повишението на цената през май. Така цената за гражданите и за бизнеса за май спрямо април ще е на същата, както преди "Газпром" да спре доставките за България. 

Правителството е предложило и дългосрочни мерки чрез законодателни промени, по-конкретно - автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на тока, за финансиране на Фонд "Сигурност на електроенергийната система", откъдето да се изплащат "свръхпечалби" от дружествата под шапката на Българския енергиен холдинг (БЕХ), както и договори за разлика с потребители, които получават гарантирана доходност по текущи договори с държавата. По този начин бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, в случай че нестабилността на пазара продължи.

Асен Василев: В следващите 4-5 години ще сме във военна икономика с постоянна несигурност за газа и тока

Ние вече не може да разчитаме на „Газпром“. Те се доказаха като абсолютно нелоялен партньор от една страна и ненадежден кон...

"Разговорът беше много конструктивен и се обединихме около компансации от май и юни", каза премиерът Кирил Петков и добави, че това ще даде  възможност бизнесът да няма притеснения за тези месеци.

"Обсъдихме и успехите на българското правителство с договарянето на доставките на газ дългосрочно", каза Петков.

Премиерът увери, че азерският газ ще почете от 1 юли, независимо от гръцката връзка. Това потвърди и министърът на енергетиката Александър Николов, който добави, че азерският газ ще потече по всички възможни алтернативни трасета.

Петков съобщи още, че правителството ще работи с бизнеса и профсъюзите заедно за законопроект, който да даде дългосрочен механизъм за компенсации.

„Имахме ползотворен диалог. С мерките, които правителството обеща да продължат за месеците май и юни, ние можем да успокоим всички български предприемачи и всички работещи в България, както и да успокоим, че цените на стоките и услугите няма да се покачват“, заявиха работодателите след среща с премиера.

Бизнесът излиза на протест, ако компенсациите заради цената на тока не продължат

Настояваме компенсациите, които са за цената на ел. енергията, да продължат до успокояване на пазара. Ако правителството не вземе отгов...

Накратко

1. Краткосрочни мерки – компенсации за месец май на високи цени на електроенергия - 85% над 225 лв. за мегаватчас, без таван. По текущи данни от БНБ това означава, че през месец май компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лева на мегаватчас

2. Краткосрочни мерки за цената на природния газ – за май ще има компенсация в пълния размер от април плюс 100% от поскъпването на май. Спрямо април, цената на природния газ за май е 14,3% по-висока от тази за април (малко над 162 лв. на мегаватчас).

3. Дългосрочни мерки чрез законодателни предложения – автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на ток, законови промени за финансиране на Фонд "Сигурност на електроенергийната система", изплащане на свръхпечалби от дружествата под БЕХ, както и договори за разлика с потребители, които получават гарантирана доходност по текущи договори с държавата. При необходимост и при продължаване на затрудненията с доставките на природен газ подобни мерки ще бъдат разгледани и за компенсиране на тези разходи, но от държавния бюджет.

ОЩЕ: Кирил Петков: Цената на газа от САЩ би трябвало да е еквивалентна на тази на руския

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика