Работодатели излизат на национален протест на 18 май

2064
Работодатели излизат на национален протест на 18 май
Снимка: БГНЕС

Работодателските организации излизат на национален протест пред Министерския съвет на 18 май от 12:00 часа. Това съобщи председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

"Проблемите пред икономиката не са само демографски. Цените на горивата и електроенергията достигнаха непосилни за преобладаващата част от небитовите потребители нива. По ценовата верига се стигна до лавинорастяща инфлация, която с всеки изминал ден изяжда доходите на всеки български гражданин", каза Велев.

По думите му бизнесът отново е изправен пред неразбиране и нежелание от страна на държавата да се използват съществуващите възможности за крайни конкурентни цени за българските предприятия.

Според работодателите, широко прокламираните „мерки“ в подкрепа на бизнеса всъщност са в пъти по-малко от обявяваните и са крайно недостатъчни, ненавременни и неефективни.

"Бизнесът не иска помощи – бизнесът иска спокойна среда, в която сам да си изкарва парите, да поддържа работни места и да създава блага. Бизнесът иска сигурност и прогнозируемост на доставките и цените на суровините и връщане с подходящи мерки на това, което е надвзетото при източника - предприятията и хората”, обявяват работодателите в мотивите за свикването на националния протест.

Те настояват за удължаване на механизма за компенсации за свръхвисоките цени на ел. енергията дотогава, докогато е необходимо: Компенсация в размер на 75% от разликата между средномесечната цена за съответния месец на БНЕБ и цената на енергийния микс при използване на средства от Фонда за сигурност на електроенергийната система, формиран от СВРЪХпечалбите на производителите на енергия.

Друго настояване е разликата между цената на газа при използването на посредници и цената на газа, която бихме получили по формулата в дългосрочния договор с “Газпром експорт”, да бъде поета като компенсация от бюджета.

Работодателските организации искат разработване и прилагане на механизъм за гарантиране на дългосрочно предлагане на ел. енергия, природен газ и петролни продукти на достъпни цени.

И последно, но не на последно място, те настояват за програма за овладяване на инфлационните процеси и възстановяване на веригите на доставки.

Работодатели до премиера: Индустрията е един от основните стълбове на обществото

Индустрията е най-големият потребител на природен газ в страната. Защитата на обществения интерес, в контекста на снабдяването с природ...

В случай на неизпълнение на горните искания, работодателските организации ще поискат оставката на правителството.

Те казват, че протестът им не е политически, а за спасяване на българската икономика, за прогнозируемост и конкурентоспособност, за спасяване на работните места и доходите, за намаляване на темповете на инфлацията и за спиране на обедняването на нацията.

Мащабен протест на 18 май готвят и превозвачите. Техните искания са за  по-ниски цени на горивата и на тол таксите. От Камарата на Автомобилните превозвачи призоваха всеки български граждани да излязат на протест на другата сряда.

ОЩЕ: Колко пари за получили работодатели по мярката „60/40“ през 2021 г., разкри Христо Проданов

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com