Протестът – окървавен, полицията не се посвени да използва сила

28147

Петима са задържаните след днешните сблъсъци между протестиращи и полиция, а един е обявен за общонационално издирване. Това съобщи bTV, но с уточнението, че възможно да има повече арести.

Пред сградата на Народното събрание все още има протестиращи, които искат оставката на Народното събрание и пеят „Оставаме тук”.

ГЕРБ напусна дебата за бюджета, иска от Йовчев да обясни за сблъсъка при "Александър Невски"

Парламентарната група на ГЕРБ излезе извън пленарна зала по време на дебата за държавния бюджет за следващата година. Причината –...

Самият протест днес премина под знака на използването на брутална полицейска сила. Символ на сблъсъка стана Александър Попов, който заяви, че е ударен от полицай с ключ. Полицаят е казал: „Да, ще ви режа с ключа”, след като студентът го е попитал възнамерява ли да го реже с този ключ, казва Александър. Екип на БНТ пък показа как полицаите викат: „Дръпни се” и форсират моторите си срещу журналистите.

Малко след 14:00 часа днес тежковъоръжени полицаи направиха кордон, за да може автомобилите на депутатите да напуснат. Полицаите успяха да избутат хората, за да отворят кордон по бул. „Цар Освободител”, през който да могат народните представители да си тръгнат. Заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова заяви, че не я е страх, тъй като си има защита – и вдигна патерицата, с която ходи на работа от известно време. В момента в Народното събрание вече няма депутати – всички, включително представителите на ГЕРБ, напуснаха сградата.

Още сутринта пред храм-паметника „Александър Невски” имаше сериозни сблъсъци. Причината – опитът на протестиращите да блокират всеки подстъп пред Народното събрание, за да не могат депутатите да го напуснат. Хората направиха живи вериги, бяха донесени и пейки от градинката около „Народното събрание”, а някои от студентите се заключваха с вериги към тях. Полицията обаче успя да отвори коридор.

В ранния следобед откъм ул. „Оборище” дойде бял автобус, който предизвика истински взрив на напрежение. Веднага улицата беше блокирана с кофи за боклук, тъй като възкръсна споменът от 23 юли тази година, когато депутати напускаха парламента през кордон от полицаи с бял автобус. Сега обаче от автобуса излезе жандармерия в подкрепа на колегите си, която разби блокадата.

Пазени от полицейски кордони, депутатите се измъкнаха предсрочно от парламента

Напрежението в центъра на София постоянно ескалира. Полицейският кордон наброява около 4000 души, докато протестиращите са около 2000. ...

Репортер на Actualno.com предаде повече подробности от мястото на събитието. В отрязъка около Народното събрание, чак до Софийския университет, „Александър Невски” и почти до Военния клуб на „Георги Раковски” полицията пропуска излизащи хора, но не и влизащи. Броят на униформените е огромен – по последни данни в извеждането на депутатите са участвали близо 4 хил.полицаи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com