Провалени са поръчките за доставка на високоскоростни влакове за милиарди

6044
Провалени са поръчките за доставка на високоскоростни влакове за милиарди
Снимка: iStock

Общо 62 електрически мотрисни влака с прогнозна стойност 2,7 млрд. лв. без ДДС (или близо 3,3 млрд. лв. с ДДС) се опитва да купи държавата, но неуспешно засега. Доставката им иска да осигури Министерството на транспорта и съобщенията чрез три отделни процедури, които до този момент се провалят. Финансовото обезпечение на подвижния състав за Българските държавни железници е от Плана за възстановяване и устойчивост.

Едната поръчка е за 20 високоскоростни влака с прогнозна стойност 1 200 483 000 лв. без ДДС. Изискването за тях е да са едноетажни, електрически, нулевоемисионни, тип  „push - pull”, със скорост ≥ 200 km/h по междурелсие 1435 mm. Капацитетът им трябва да е от минимум 300 седящи места.Още: Държавата купува десетки влакове, включително високоскоростни

Първото обявление за нея е от 25-ти април м. г. , но бива прекратена през юли месец, тъй като са променили условията – премахнато е изискването за поддръжка в ремонтна база на възложителя, променен е и срокът за доставка на първата бройка подвижен състав.  Следващото обявление е направено на 4-ти септември 2023 г. Отворени са две оферти – на испанската компания „PATENTES TALGO“ с ценово предложение за 1,217 млрд. лв. без ДДС и на китайската „CRRC Qingdao Sifang“ – с цена 607,2 млн. лв.

Двете са окачествени за неподходящи, тъй като не отговарят на условията на възложителя. И на 3-ти януари т. г. поръчката е прекратена от транспортния министър Георги Гвоздейков.

Ден по-късно е променен механизмът й на възлагане – чрез договаряне без предварително обявление. Същите фирми са поканени да подадат оферти, които са отворени днес. Резултатът сочи, че испанците запазват цената си, а китайците я увеличават на 639 млн. лв. без ДДС.

Останалите поръчки

Другата поръчка е за доставка на 35 едноетажни нулевоемисионни електрически мотрисни влака („ЕМВ“, „влакове“, „подвижен състав“, „мотриси“) за скорост ≥ 160 км/ч, с капацитет минимум 200 седящи места. Прогнозната й стойност е 1 108 747 490 лв. Още: Mодернизират железниците с нови влакове за близо 3 млрд. лв.

Първото обявление за нея също е от 25-ти април 2023-та, но и тя е прекратена заради промяна в първоначалните условия. Следващата поръчка пък е прекратена на 10-ти януари. Тя е била обжалвана от чешката „Шкода транспортейшън“ пред Комисията за защита на конкуренцията, която през декември постанови, че е  незаконосъобразно решението за откриването й.  

Третата поръчка е за доставка на 7 двуетажни нулевоемисионни електрически мотрисни влака („ЕМВ“, „влакове“, „подвижен състав“, „мотриси“) за скорост ≥ 160 км/ч, с капацитет от минимум 300 седящи места. Прогнозната стойност за нея е 410 528 580 лв.

Тя е открита на същата дата като другите две и прекратена заедно с тях със същите мотиви. Още: БДЖ в глуха линия: корупция, хаос, некомпетентност. Коментар по темата

На 4-ти септември 2023-та е стартирана наново. Имало само един участник – консорциум между китайската компания „CRRC Джуджоу Локомотив“ и немската „Ченджун Фу и Фосло Ролинг Сток“ с оферта за 250 211 500 лв. без ДДС. Прекратена е в понеделник (15-ти януари) с мотив, че оферентът е предложил срокове за доставка и за регистрация, които далеч надвишават изискваните от възложителя.    

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com