Проверяват общините Созопол и Царево заради застрояването на „Арапя“, „Градина“ и „Алепу“

4470
Проверяват общините Созопол и Царево заради застрояването на „Арапя“, „Градина“ и „Алепу“
Снимка: БГНЕС

При нарушения на общините за обектите на "Алепу", "Арапя" и "Градина" ще бъде сезирана прокуратурата. Над 50 000 са жалбите на граждани в ДНСК от действия или бездействия на общини, по отношение на инвестиционния процес, досега.

От понеделник започва задълбочена проверка на общините Созопол и Царево, относно издадените документи за строеж в района на къмпингите „Арапя“, „Градина“ и „Алепу“. Това обяви на пресконференция в Бургас началникът на Дирекцията за национален строителен контрол архитект Иван Несторов. Той напомни, че след вчерашната проверка на място, заради установените нарушения, ще бъдат издадени заповеди за спиране на строителството на „Алепу“ и „Арапя“.

Природозащитници цитираха закона на Борисов и защо има нарушения в строежа на Алепу

Строителството в местността Алепу при Созопол е нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Това смята коалиц...

На къмпинг „Градина“ строителството се спира от инвеститора заради наличие на високи подпочвени води и невъзможност за реализация на проекта. Въпреки това, органите на РДНСК – Бургас ще проверят цялата документация в община Созопол и мотивите на главния архитект да издаде разрешение за строеж.

За „Алепу“ Несторов обясни, че освен проверка на документацията в община Созопол и действията на главния архитект, ще се провери и дейността на независимата фирма за строителен контрол, която има отношение по спазване на законността на издадените документи. Той съобщи, че заради нарушения до момента са отнети лицензите на две фирми, а с още две се водят съдебни дела за отнемане на разрешителните. Глобите за некачествено изпълнение на дейностите им също са високи и варират от 30 000 лева до 150 000 лева.

Началникът на ДНСК информира, че при започналото строителство на 23 ваканционни сгради в района на къмпинг "Арапя", освен констатираните пропуски при проверката, се установява и проблем с прокараната инженерна инфраструктура, тъй като липсват схеми за захранване с вода, ток и канализация на обектите. Не е ясно и дали фирмата, прокарала мрежите, има лиценз за това. Съществен пропуск на община Царево е, че не са синхронизирали Подробния устройствен план за обекта, изготвен през 2007 г., със Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, отчете той.

Резултатите от проверките ще са ясни до седмица. При наличие на сериозни нарушения ще бъде сезирана прокуратурата, която единствена може да започне дело за прекратяване на издадените разрешения за строеж.

Земята между резерватите Ропотамо и Алепу чака бетона, продадена е за 90 лв. за декар

През последните дни "Шофьорския плаж" край Созопол нашумя с поставянето на ограда на пътя между Созопол и Приморско. Оказва се обаче, ч...

"След като през 2012 г. ЗУТ им даде самостоятелност за одобряване на инвестиционни проекти и строителство на тяхна територия, има фрапиращи нарушения, като например в село Дебрен, община Гърмен, където местната власт е издала разрешение да се застрои дере въпреки отрицателното становище на Басейнова дирекция. Над 50 000 пък са преписките в ДНСК по жалби на граждани за погрешни действия или бездействие на общините", уточнява началникът на ДНСК. Най-много са от София, Пловдив, Бургас и Варна, където и инвестиционният интерес е най-силен. Там и структурите на службата са най-натоварени и ще се положат мерки за укрепване и засилване на капацитета им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com