Проверките на училищните автобуси продължават

30902
Проверките на училищните автобуси продължават
Снимка: blagoevgrad.eu

До този момент проверката на училищните автобуси, която започна в началото на септември показва, че инспектираните превозните средства отговорят на нормативните изисквания и са технически изправни.

Това заяви служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова днес, по време инспекция на училищни автобуси в столицата, съобщиха от ресорното ведомство.

Ангелкова уточни, че с цел превенция бяха проверени всички фирми, които извършват превоз на деца и ученици. Стриктно беше следено за техническата изправност, необходимите документи за извършване на този вид и правоспособността на водачите. От 15 септември инспекциите продължиха активно на пътя. Ангелкова уточни, че масираните проверки ще бъдат до края на месеца, като след това ще се извършва постоянен контрол през цялата учебна година.

Според служебния министър инспекторите на ИА "Автомобилна администрация" до момента са констатирали 4 нарушения от проверени 1600 автобуса, за което са съставени 4 акта. Само един от актовете е за техническа неизправност – износени гуми, като автобусът е спрян от движение до отстраняване на нарушението и докато не премине периодичен технически преглед. Другите три акта са за липса на задължителните табели, обозначаващи превоз на деца и за липса на заверка на пожарогасители. Проверяват се, както автобусите на частни фирми, така и превозните средства, които са собственост на Министерството на образованието и науката и на общините.

Ангелкова призовава всички превозвачи, отговорни институции и директори на училища да гледат изключително сериозно на превозите на деца и да обръщат внимание на техническото състояние на превозните средства, предпътните технически и медицински прегледи, както и на поведението на водачите, защото това са едни от най-важните елементи, свързани с безопасността на превозите.

По време на събитието транспортният служебен министър обяви, че по отношение на безплатните превози на деца по редовни автобусни линии, по настояване на браншовите организации е предложено на Министерството на финансите да бъдат увеличени средства, за субсидиране на тези превози с близо 5 млн. лв., което да бъде заложено в бюджет 2015 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com