Първанов: Най-трудно ми беше с Папата и Кадафи

6026
Първанов: Най-трудно ми беше с Папата и Кадафи
Четях и се подготвях, обясни отиващият си президент

На изпроводяк президентът Георги Първанов реши да сподели най-големите си трудности през своите два мандата.

"Сред най-трудните срещи бяха с Негово Светейшество папа Йоан Павел Втори, защото трябваше в рамките на половин час при целия протокол, който има, много излишни думи, аз да изтръгна онази чакана от десетилетия за българите фраза – за невинността на българите в атентата срещу него", каза президентът Георги Първанов в интервю за Нова телевизия.

Първанов жали за "Белене"

Отиващият си държавен глава Георги Първанов използва последните си часове като президент, за да обърне отново внимание на болната за не...

По думите му това му е струвало изключително много усилия и е бил искрено доволен, че това се е случило в техния разговор.

"Друг разговор е тоз с полковник Кадафи, когато всички други институции се провалиха в усилията да спасим медицинските ни сестри в Либия. Аз отидох там след една много тежка подготовка. Бях изчел всичко от и за Кадафи, в това число и психологическите му портрети, начините, по които води разговорите, бях подготвен с безброй варианти за този разговор, защото една излишна дума, ако този разговор беше приключил със скандал, това можеше да коства живота на нашите момичета", заяви президентът.

След атентата в Кербала последното нещо, за което съм мислил е протоколът, каза още Георги Първанов. Същия ден бях на операционната маса и бях подписал декларация, съгласно която нямам право да взимам държавнически решения. Той посочи, че слизайки от операционната количка е бил принуден да се преоблече и да поеме цялата организация по посрещането на телата на загиналите. Далеч по-тежко бе словото, което трябваше да произнеса, каза още Георги Първанов.

Президентът и държавникът, който и да е той, на високи нива, трябва да бъде много премерен в изказа си, допълни Първанов. Една изтървана дума може да бъде детонатор в отношенията между партиите, между личностите, между институциите. Аз се опитах да запазя този тон, дори нещо повече – това е част от разбирането ми, че трябва да има друга политическа култура в отношенията ни, каза Първанов. Ужасен съм, че 20 години от началото на прехода можем да си разменяме реплики остри, язвителни, пълни с омраза, натоварени с негативизъм, с квалификация. За мен това е недопустимо. После се сърдим или се учудваме защо децата ни са агресивни на улицата, на стадиона или в училище, каза още президентът Георги Първанов.

Гафовете на Гоце в две петилетки

Двете петилетки, които Георги Първанов изкара като държавен глава, станаха емблематични за новата българска история. През двата мандат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com