Първият алпинист веган, изкачил връх Еверест, се срещна с жители на Бургас (ВИДЕО)

7355
Първият алпинист веган, изкачил връх Еверест, се срещна с жители на Бургас (ВИДЕО)
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Aгроном по растителна защита става алпинист, без специална подготовка и екипи от помощници. Атанас Скатов е момчето от Сливен, което изоставя професионалната си кариера и за седем години успява да изкачи 11 върха с височина над над 8000 метра. Това го прави първият българин направил „големият шлем“ в алпинизма покорявайки Седемте континентални първенци.

На среща с жители на Бургас той разказа за част от срещите си с планината, предизвикателства, които среща по пътя към върха, красотата на природата, до която имат достъп само най-смелите, и смъртта, която е на всяка крачка и покосява хората дръзнали на тръгнат нагоре.

Атанас Скатов: През септември подготвям експедиция до Дхаулагири

Алпинистът Атанас Скатов говори за следващите си цели, след като изкачи връх Гашербрум 2 (8035 м) в планината Каракорум на границата ме...

За Actualno.com алпинистът разказа още: “През 2010 година с моя баща отидохме в планината. Много ми хареса, че там имах възможност да мисля за своя живот, какво ме вълнува, какво искам да правя, да си поставям цели. Много ми хареса този контакт с планината. Аз дотогава не съм бил в планината. През 2011 година отидох за втори път, взех решение да напусна работа и да се отдам на моята страст – планините. Върнах се в моя роден град Сливен, където има прекрасни условия за ходене в планината и всеки ден започнах да обикалям Сливенския балкан, да разучавам пътеките и тогава реших да изкача на всеки континент най-високия връх. Споделих с няколко големи сливенски алпинисти и те умряха от смях. Казаха, че нямам никакъв шанс, сред тези върхове бил и Еверест, но никой от тях не го беше изкачвал“.

Така започва историята на Атанас Скатов, който сега е един от изявените ни височинни алпинисти, автор на книги за неговите експедиции, филми, мотивационен лектор и веган.

Пред пълната зала алпинистът разказа подробно и показа чрез излъчване на филми от неговите експедиции, трудностите с които се е сблъсквал, както и триумфа, когато е върха.„Понякога слизането надолу е много по-трудно от изкачването. Много често започвам прехода към 18 часа вечерта, вървя през цялата нощ и след като слънцето изгрее започва пътят надолу“.

Атанас Скатов с девети осемхилядник в кариера си

Алпинистът Атанас Скатов покори деветия осемхилядник в кариера си. Българинът изкачи Гашербрум 2 само 6 дни, след като изкачи и съседни...

Той променя напълно режима си на хранене още в началото на кариерата си на алпинист. До този момент той е вегетарианец, но от началото на 2012 година решава да изключи всички животински продукти от храната си.

Атанас Скатов е човекът осъществил първото за България изкачване на четири върха, високи над 8000 метра, за 140 дни в рамките на една календарна година. През 2019-та алпинистът покори връх Кангчендзьонга, 8586 м., на 15 май, връх Гашербрум I, 8080 м., на 12 юли, връх Гашербрум II, 8034 м., на18 юли и връх Дхаулагири, 8167 м., на 3 октомври. Неговите постижения не са само национални, но и световни рекорди.

Книгите в които описва своите преживявания са популярни на много места по света. Самият той сподели, че в експедициите се среща с хора от различни националности, завързва приятелства и контакти, някои от които дори са свързани с оцеляване. До момента на пазара са излезли пет негови книги.

Вторият проект на Атанас Скатов е свързан с изкачване на 14-те осемхилядника, както и със засаждане на дървета от фондация "Да спасим планетата". Остават му четири върха до завършване на Хималайската корона. С постигането на тази цел страната ни ще има свой представител в елитната група на световните постижения в алпинизма. 

Атанас Скатов разказва за приключенията си в Бургас

Известният български алпинист Атанас Скатов ще гостува в Бургас, за да изнесе мотивационна лекция и да представи последната си книга "Г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com