Радикалният ислям влезе в съда

16632
Радикалният ислям влезе в съда

13 български мюсюлмани, по голямата част от които духовни лица, се явиха тази сутрин пред съда в Пазарджик по обвинение в пропагандиране на „радикален” ислям.

Обвиняемите са имами, мюфтии и проповедници. Те са заподозрени за участие в организацията „Ал Уафк ал ислам”, чието седалище е в Саудитска Арабия и която няма регистрация в България. Мрежата е действала в регионите на град Смолян, Благоевград и Пазарджик.

Създадена в Холандия, фондацията „Ал Уафк ал ислам” е подозирана за връзки с ислямистката мрежа „Ал Кайда”.

Малко преди заседанието възникна сериозен конфликт между събралото се мюсюлманско множество от хора пред сградата на съда и съдебната охрана.

Причината бе желанието на всички около 300 души да влязат в съдебната зала. От тях бяха допуснати само около 50 души.

Обвинителният акт на прокуратурата за разпространение на радикален ислям съдържа осем раздела.

Вече имаме осъден за проповядване на радикален ислям

Върховният касационен съд потвърди на трета инстанция първата в България присъда "за престъпление срещу Републиката и проповядване на...

Първият - за идеологията на салафитското направление на исляма като религиозна идеология и разпространението му в България. Втори раздел – дейност на организация “Ал - Уакф ал – ислями”. Трети раздел – доказателства от хода на разследването”. Четвърти раздел – „Дейност на обвиняемите”. Пети раздел – финансиране на организацията в България". Шести раздел – експертизи, седми – обвиннеия за всички подсъдими поотделно, и осми раздел – данни за личността на обвиняемите.

Прокурор Недялка Попова посочи, че салафитското направление е течение в исляма, като се приема като официална религия в Саудитска Арабия, в Европа се разпространява сред по-младите мюсюлмани. Организация “Ал - Уакф ал - ислями" работи в България от 80-те години. Най-напред неини ръководители са чужди граждани, които са екстрадирани от страната след разпореждане на службите, след това те са заменени от български граждани, получили религиозното си образование в чужбина.

Организацията не е регистрирана по законовия ред. През 2002 година е направена регистрация в СГС на фондация организация “Ал - Уакф ал - ислями" със седалище София, но след молба от 2004 г. на Софийска градска прокуратура регистрацията е прекратена. На 20 май 2005 г. в Мека, Саудитска Арабия, близо до свещения храм Кааба се срещат обвиняемият Саид Мехмед Мутлу, Али Ходжа и свидетелят по делото Муафат Аласа. На срещата присъстват 31 души, които правят учредителен протокол и определят за административен директор на организацията в България Муафат Аласа, а Мутлу – за координатор. През 2008 година на семинар в Турция, Истанбул, присъстват шестима от обвиняемите, водени от Мутлу. Там е приета програма за работата на организацията в България, цели, които си поставя, документи и отчет. Подобен семинар се провежда и през май 2009 отново в Истанбул, като след тези срещи започва изпращане на месечни доклади за работата, отчети, определена е заплата на Сайд Мутлу, който става директор на организацията за България – заплатата му е 600 евро и 100 евро разходи.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com