Расате в деня на ромите: След 20 години това ще е циганска държава!

9270
Расате в деня на ромите: След 20 години това ще е циганска държава!
Снимка: БГНЕС

Аз винаги съм казвал, че съм циганин. Който е по-бял от мен, да си вика ром. Ром на цигански означава циганин. Това каза Цветелин Кънчев от Евророма.

Денят на ромите събра в сутрешния блок на бТВ Кънчев, д-р Стефан Панайотов от Фондация „Здравето на ромите“ и бившия лидер на БНС Боян Расате, предаде FrogNews.

Цветелин Кънчев разкритикува телевизията, че не уважава днешния празник, щом е поканен именно Расате.

КЗД наказва за "циганска сеч", но не и за "малки цигани правят секс"

Думата „циганска сеч” се превърна в основание за Комисията за защита от дискриминация да санкционира Нова телевизия - и по-...

Той заяви още, че не е съгласен в официални документи да се изписва думата „циганин“, но в разговорен план, по думите му, това е позволено.

„Аз след 20 години мисля, че ще трябва да сменим държавата, защото тя ще се е превърнала в циганска“, включи се в разговора Боян Расате. "Мисля, че проблемът не е точно в думата. И да я сменим, думата ром след 20 години ще бъде също толкова натоварена, колкото думата циганин.
Всички обвинения, записани в тези документи, те си вървят с етноса", отбеляза още Боян Расате.

А аз да казвам ли, че българите източват карти по света, отговори на нападката остро Цветелин Кънчев. "Защо не се отбелязва ден на българите, предвид факта, че според данни на ООН ние сме най-бързо изчезващата нация", опонира на това изказване Расате.

„Самият факт, че са ни поканили в това предаване, означава, че не е желан този празник на ромите. В деня на ромите с нас в това студио е Боян Расате", засмя се Кънчев. Ние сме от индоевропейската раса, не може да става дума за расизъм, подчерта той.

Аз се обиждам като ми викат циганин, защото съм малко по-тъмен, сподели от своя страна д-р Стефан Панайотов от Фондация „Здравето на ромите“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com